free from spots

Preko 80 % tinejdžera ima problem s aknama.

Niste sami!

f_banner_small_ffs-teenager.jpg (GettyImages)

Što je retinol?

Retinol je kasno postao sastojak u njegama za kožu, no uskoro smo poludjeli za njim. Teško je ignorirati sastojak kojeg hvale dermatolozi, stručnjaci za njegu kože i blogeri. No znanstvena priroda sastojaka na poleđini naših proizvoda za njegu kože ostavlja većinu nas zbunjenima i željnima odgovora.
Što je točno retinol i zašto smo poludjeli za njim?

Što je retinol?

Jednostavno rečeno, retinol je oblik vitamina A i kad se pretvori u retinoičnu kiselinu, neophodan je  za zdravlje kože i rast kostiju.
Retinol je, dakle, nevjerojatno koristan!

Zašto koristimo retinol i retinoide u tretmanima za akne?

Vitamin A je neophodan za zdravlje kože i odličan je sastojak za liječenje mnogih stanja kože. Samo jedan od načina kako vitamin A može pomoći osobama s aknama sklonom kožom je piliranjem kože i djelovanjem na gladak izgled. Ovaj moćni vitamin obnavlja i stanične strukture, smanjuje tvorbu sebuma i ublažava tragove i pigmentaciju.
Obnovom epidermalne barijere i debljine, vitamin A štiti našu kožu i od budućih problema.                                                           

Retinoidi mogu pomoći smanjiti bubuljice mijenjajući kemiju masnoća na koži i sprečavajući da gusti sebum zaostane u porama.
Ako sebum ne začepljuje pore, bakterije se ne mogu razmnožavati i uzrokovati nepravilnosti. Keratolitičko djelovanje retinol čini idealnim za liječenje aknama sklone kože.
Keratolitici djeluju kao eksfolijansi uklanjajući mrtve stanice koje se zadržavaju u začepljenim porama i uzrokuju nepravilnosti. Zahvaljujući svojoj sposobnosti komunikacije sa stanicama retinol poboljšava fuunkciju i veličinu pora govoreći stanicama kako da se ponašaju. Kao rezultat toga  pore su manje i nove bi se nepravilnosti trebale prestati javljati.

Kako koristiti retinol?

Retinoidi povećavaju osjetljivost tvoje kože na sunčevu svjetlost te se povećava mogućnost oštećenja od sunca nanošenjem na kožu tijekom dana. Način na koji retinol djeluje je piliranje kože iznutra prema van. Naravno, kao rezultat ovog pilinga koža postaje superosjetljiva i počinju se javljati iritacije. Za smanjivanje iritacija potrebno je prorijediti upotrebu sve dok se tvoja koža ne prilagodi tretmanu.
Započni s upotrebom tako da koristiš tretman svakih par dana dok se tvoja koža ne prilagodi, a kad se počneš osjećati ugodno, možeš početi koristiti tretman jednom dnevno. Zbog pojačane osjetljivosti kože na tretmane s retinolom treba biti iznimno oprezan s nanošenjem kreme za zaštitu od sunca. Kremu za sunce potrebno je koristiti s visokom UVA i UVB zaštitom tijekom dana kako bi se koža zaštitila.

Nuspojave:

Ako je tvoja koža nadražena kad koristiš tretman s retinolom, ne boj se! To je najuobičajenija nuspojava sastojka. Možeš primijetiti da ti koža postaje ljuskava,  crvena i suha, to se sve može očekivati.

Još jedna nuspojava upotrebe tretmana s retinolom je "pročišćavanje" što u osnovi znači da bi stvari mogle postati gore prije no što postanu bolje. Ako primijetiš da se postojeće akne isprva pogoršavaju, to je najvjerojatnije pročišćavanje. Ako vidiš da nastaju nove nepravilnosti, to bi mogla biti indikacija alergijske reakcije na proizvod. U svakom je slučaju traženje savjete od dermatologa preporučljivo da vidite trebate li ustrajati u pročišćavanju ili pokušati s drugim tretmanom.

Minimizacija nuspojava:

Iako se nemaš što zabrinjavati zbog malo ljuskanja, ako pak primijetiš da ti je koža prekomjerno suha uz osjećaj neugode, uvijek postoje načini da se minimiziraju ove nuspojave. Često je najbolji pristup koristiti retinol pomalo i ne prečesto kod onih koji ga isprobavaju po prvi puta. Nježno uvedi kožu u tretman i manje je vjerojatno da će ekstremno reagirati.                                                                         
Za one koji pokušavaju shvatiti kad je najbolje vrijeme da se započne s tretmanom, ljeto je definitivno najmanje riskantno ako se bojiš nuspojava. Započinjanje s tretmanom zimi može značiti da su suhoća i iritacija pogoršane zbog hladnog vjetra, unutarnjeg grijanja i dugih toplih kupki.

Ovaj je članak predviđen samo u svrhu općeg informiranja. Potrebno je zatražiti savjet od stručnjaka prije početka novog režima ili načina ponašanja.

Svi članci o: akne, retinol, nuspojave,

33369
|||

Tvoja primjerena rutina njege kože

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNI MAKEUP
Img_KOREKTIVNI MAKEUP

Otkrij više

Otkrij više o njezi aknama sklone kože