free from spots

Preko 80 % tinejdžera ima problem s aknama.

Niste sami!

f_banner_small_ffs-teenager.jpg (GettyImages)

Istina o "čudotvornom" lijeku za akne

"Riješi se akni preko noći pomoću jednog neobičnog trika!" Prije nekoliko godina pretraživala sam internet ne bih li našla sveti gral za akne, neku čudesnu tvar koja bi u trenu očistila moje akne.. Ideja da bi se taj čudotvoran lijek mogao nalaziti u mojim kuhinjskim ormarićima učinila je to još privlačnijim. A prirodni kućni pripravci moraju biti dobri za kožu..zar ne?

FFS Mag article 30740 : Main article image (GettyImages)

Moji ludi kuhinjski znanstveni eksperimenti bili su epski neuspjeh. Tek s dermatološkim liječenjem i režimom njege za osjetljivu kožu vratio se sjaj mojoj koži. No kako je zabavno prisjetiti se smiješnih zgoda, donosim vam svojih 5 najboljih iskustava s kućnim uradcima uz mišljenje našeg suradnika dermatologa, dr. Philippea Beaulieua, o svakom "čudotvornom" uratku.

1 - Soda bikarbona

Povoljna, lako dostupna i ne previše zastrašujuća soda činila se kao dobar početak. Pomiješala sam je s vodom da napravim "uradi sam" piling. Rezultat? Moja je koža bila crvena poput cikle i bockala za poludjeti.

Mišljenje dermatologa

Soda bikarbona je vrlo alkalna što znači da će poremetiti prirodni kiseli pH kože. Ne preporučuje se za primjenu na koži.

2 - Pasta za zube

Ova svježa pasta s okusom mente čini moje zube sjajnima, ali što može učiniti za moju kožu? Izgleda ne previše. Bila je pregruba i isušila mi je lice koje je bilo crveno i neobično.

Mišljenje dermatologa

Baš poput sode bikarbone, i pasta za zube je alkalna i poremetit će prirodnu ravnotežu kože. Ne bih pacijentu preporučio nanošenje paste za zube na njegovo/njeno lice, posebice kad postoji toliko dostupnih ciljanih rješenja.

3 - Kokosovo ulje

Njega sam isprobala tijekom zime kad mi je koža bila pomalo suha. Vlogeri su bili zaluđeni njegovom sposobnošću hidratacije. Meni se učinilo malo masno, a kasnije sam pročitala da je vrlo komedogeno. Definitivno nije lijek za akne.

Mišljenje dermatologa

Kokosovo je ulje učinkovit emolijens za suhu kožu, no nije tretman za akne.

4 - Ulje čajevca

Online forumi puni su hvale za ovaj prirodni antiseptik. Pomogao je kod izbijanja akni, ali to nije dovoljno sveobuhvatno rješenje za dugoročni nadzor akni.

Mišljenje dermatologa

Ulje čajevca dokazanih je antiseptičkih svojstava, ali neće imati nikakav učinak na začepljene pilosebacealne kanale kod akni.

5 - Sudocrem

Njega sam našla na online forumu za akne gdje su svi pričali o njegovim svojstvima smirivanja akni. Nanijela sam tanak sloj na nepravilnosti i ostavila preko noći. Ujutro su bile malo manje crvene, no ništa značajno.

Mišljenje dermatologa

Sudocrem je učinkovita zaštitna krema koja je korisna kod posjekotina i ogrebotina, no neće djelovati na uzroke akni - inficirane začepljene pore.

Kao što vidiš, poruka je jednostavna: "uradi sam" pripravci, čudni trikovi i "čudotvorni lijekovi" često pogoršavaju stvari i nisu zamjena za pravo dermatološko rješenje. Zdrav razum i ciljani tretmani uz preporučene proizvode za njegu kože uvijek su bolji od onoga što možeš naći u kuhinjskim ormarićima tvojih roditelja!

Ovaj je članak predviđen samo u svrhu općeg informiranja. Potrebno je zatražiti savjet od stručnjaka prije početka novog režima ili načina ponašanja.

Svi članci o: acne, ingredients

33369
|||

Tvoja primjerena rutina njege kože

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNI MAKEUP
Img_KOREKTIVNI MAKEUP

Otkrij više

Otkrij više o njezi aknama sklone kože