free from spots

Otkrij sve što trebaš znati kako bi se bolje borio protiv akni i osjećao samopouzdanije.

Akne i osjećaji: stvarni psihološki utjecaj akni

Akne su problem s kojim se većina nas susreće u nekom stadiju života: nekih 80% tinejdžera i gotovo 40% odraslih žena (1). U prošlosti su se smatrale bezazlenim prelaznim razdobljem, no doktori sve više prepoznaju njihov stvarni utjecaj na samopouzdanje i samopoštovanje pacijenata.

FFS Mag article 30742 : Main article image (LP16718)

"Obično se javlja u adolescenciji kad su mladi najosjetljiviji. U tinejdžerskim se godinama otkriva  tko si i tvore se veze s vršnjacima što akne mogu poremetiti. Stanje nije opasno, no mladi se mogu osjećati neugodno u vsojoj koži. Slika o njima samima i njihovo samopoštovanje mogu biti narušeni", objašnjava dr. Philippe Beaulieu.

Zaista, mnoge su studije pokazale da ljudi s aknama pokazuju simptome anksioznosti i depresije, kao i osjećaj manje vrijednosti. To može utjecati i na rezultate na poslu ili u školi. (2) To stanje ima tako duboke učinke da su doktori osmislili alate kojima mjere utjecaj akni na pacijente, npr. indeks nesposobnosti u vezi akni (ADI).

Ovi učinci mogu trajati desetljećima pošto akne ne nestaju čudesno s 18! Zapravo je i povećan broj odraslih žena s aknama. Mnogi odustaju od liječenja iscrpljeni periodičkim izbijanjima akni tijekom odrasle dobi i pate u tišini - posebno zato što psihološki utjecaj akni nije proporcionalan njihovoj jačini. To stanje ima tako duboke učinke da su doktori osmislili alate kojima mjere utjecaj akni na pacijente, npr. indeks nesposobnosti u vezi akni (ADI).


"Kad mi pacijent uđe u ordinaciju, uvijek kažem da je već načinio najvažniji korak - potražio je pomoć i ne prolazi sam kroz to. Mi djelujemo kao tim i težimo čistijoj koži i jasnijem pogledu na svijet. Iz tog se razloga moj posao isplati."


1Ann Dermatol Venereol. 2010 Nov;137 Suppl 2:S49-51. doi: 10.1016/S0151-9638(10)70024-7. [Recent data on epidemiology of acne]. Dréno B.
2The psychological and emotional impact of acne and the effect of treatment with isotretinoin. Br J Dermatol 1999; 140:273-82.
Kellett SC, Gawkrodger DJ.

Ovaj je članak predviđen samo u svrhu općeg informiranja. Potrebno je zatražiti savjet od stručnjaka prije početka novog režima ili načina ponašanja.

Svi članci o: akne, osjećaji, stvarni psihološki utjecaj,

33369
|||

Tvoja primjerena rutina njege kože

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNI MAKEUP
Img_KOREKTIVNI MAKEUP

Otkrij više

Otkrij više o njezi aknama sklone kože