free from spots

Otkrij sve što trebaš znati kako bi se bolje borio protiv akni i osjećao samopouzdanije.

Akne u gradu: zašto su sunce, stres i zagađenje novi neprijatelji ljepote?

Premoreni, neispavani i s mnoštvom obaveza, stanovnici gradova navikli su na umorne crte lica i ten bez sjaja u ogledalu. No znaš li da gradski okoliš može pogoršati akne? Saznat ćeš da sunce, smog i stres u kombinaciji nisu prijatelj tvog tena i kako se boriti protiv gradskih akni!

FFS Mag article 30747 : Main article image (LP16714)

Čestice gradskog zagađenja mogu prodrijeti u kožu

Jedan od najvećih gradskih stresova za kožu je zagađenje. Sitne čestice prašine poznate kao PM 2.5 mogu se provući kroz zaštitnu barijeru i činiti štetu. Pokreću lančanu reakciju koja započinje oksidacijom sebuma na površini kože i uzrokuje povećanju tvorbu masnoća i hiperkeratinizaciju što znači više mrtvih stanica na površini.   

Zaključak? Miteseri izgledaju još gore i pojavljuju se nove bubuljice.

Izgleda da svi govore o opasnostima zagađenja, no koji tip dnevne njege pomaže koži da se zaštiti? Teksture protiv adhezije koje zaustavljaju čestice zagađenja da se lijepe za kožu i štete joj dobar su početak.

Izlaganje suncu može pogoršati akne - čak i ako ste uvijek mislili suprotno!

UV svjetlost je još jedan neprijatelj ljepote (da, i sunčan dan ima svoje loše strane!). Ustvari, vječni mit o bubuljicama jest da je sunčeva svjetlost spasitelj kože sklone aknama. Krivo! Kratkoročno ujednačuje ten, no isušujući učinak sunca uzrokuje ponovnu prekomjernu tvorbu masnoće nakon odmora. Masnoća u kombinaciji sa zadebljavanjem gornjeg sloja kože začepljuje pore i sprečava sebum da se pravilno izlučuje.                               

Zaključak? Sunce mijenja ponašanje kože i čini je još sklonijom bubuljicama.   

Koži je potrebna posebna zaštita od UV zraka. Prvi korak? UV zaštita širokog spektra koja pokriva i UVA i UVB zrake. Birajte fluid te  nemasne i nekomedogene teksture.

Stres pogoršava stanje kože sklone nepravilnostima

Duge noći, ispiti ili rokovi, ludo konkurentna okolina...Jeste li ikada primijetili da ten pati kad je naporno? Niste sami: znanstvena su istraživanja dokazala vezu između visoke razine stresa i jačine akni. (1) Istina je da doktori još nisu otkrili osnovne aspekte učinaka stresa, ali smatra se da su uključeni hormoni stresa koji pokreću lojne žlijezde da tvore više masnoće i kožu pretvaraju u plodno tlo za nepravilnosti.                             

Zaključak? Niste umislili: stres je istinski pokretač akni. Kad govorimo o stresu u gradu, svakome je potrebno da pronađe vlastiti način kako zadržati zen: izlasci s prijateljima, teretana ili jednostavno maknuti se od ekrana - odvojite malo vremena za sebe....koža će vam biti zahvalna!

(1) Acta Derm Venereol. 2007.;87(2):135.-9. Ispitivanje psihološkog stresa, tvorbe sebuma i akni kod adolescenata. Yosipovitch G.,

Tang M.,Dawn A.G., Chen M., Goh C.L., Huak Y., Seng L.F.

Ovaj je članak predviđen samo u svrhu općeg informiranja. Potrebno je zatražiti savjet od stručnjaka prije početka novog režima ili načina ponašanja.

Svi članci o: akne, stres, grad, zagađenje,

33369
|||

Tvoja primjerena rutina njege kože

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNI MAKEUP
Img_KOREKTIVNI MAKEUP

Otkrij više

Otkrij više o njezi aknama sklone kože