free from spots

Otkrij sve što trebaš znati kako bi se bolje borio protiv akni i osjećao samopouzdanije.

Depresija: stvar prošlosti za osobe s aknama

Psihološki učinak akni često se previdi iako može biti razoran. Željeli smo znati koliko nas pati od depresije zbog akni i koje je rješenje. Pričali smo s Britanskom zakladom za zdravlje kože (BSF), dobrotvornom organizacijom koja prikuplja sredstva za istraživanja bolesti kože, o tome što trebate znati o utjecaju akni na osobe koje ih imaju i kako ih se može tretirati.

FFS Mag article 30790 : Main article image (Aox-All-Rights-AdobeStock_90391065)

Akne i samopouzdanje

Nedavno online istraživanje koje je proveo BSF pokazalo je da je javnost na pitanje na koja je 3 područja najviše utjecalo njihovo stanje kože odgovorila na sljedeći način: kod 70 % je pad samopouzdanja bio njihov najveći problem, 42 % je reklo da je to utjecalo na njihov posao, a više od polovice (56 %) se izjasnilo da je sklapanje prijateljstava bilo najveći problem. Iz BSF-ovih rezultata je jasno da osobe s aknama mogu postati socijalno nesigurne, samosvjesne, a može doći i do depresije, pa i gorih stanja. 

Svaki 6. adolescent se samoozljeđuje zbog akni

Prema studiji koju je objavio BSF (2012.) psihološki utjecaj akni može biti iznimno ozbiljan i često ga se previdi što osobe s aknama čini usamljenima i izoliranima. ‘Pacijenti s aknama i ostalim kožnim bolestima često su vrlo uzrujani zbog svog stanja kože jer to utječe na njihovo samopouzdanje i samopoštovanje na toliko različitih načina,’ govori dr. Bav Shergill, glasnogovornik BSF-a u priopćenju za tisak. ‘Prečesto se potcjenjuje utjecaj bolesti kože i ovo istraživanje će, nadamo s,e pomoći privući pažnju na ovu činjenicu.’
Alarmantno je što je istraživanje pokazalo da svaka 6. osoba (16 %) priznaje da se samoozljeđivala kao posljedica bolesti kože. Neke od 125 osoba koje su sudjelovale rekle su da su pokušale samoubojstvo, a ostali su razmišljali o rome u nekom trenutku. Međutim, postoji nada, a pronalazak vama odgovarajućeg tretmana prvi je korak prema čistoj koži i pozitivnijem pogledu na svijet.

Akne se mogu izliječiti

Bez obzira koliko ozbiljan psihološki utjecaj bio, zapamtite da je moguće liječiti fizičke nepravilnosti prije no nastanu dugoročne psihološke posljedice. 'Postoji niz različitih preporučenih tipova tretmana, najčešće su to topički tretmani, oralni antibiotici, kontracepcijske pilule i kapsule izotretinoina, ovisno o jačini akni', govori Matthew Gass, referent za komunikaciju Britanske udruge dermatologa, vodeće dobrotvorne organizacije koja pruža savjete glede najboljih dermatoloških postupaka.

Ovaj je članak predviđen samo u svrhu općeg informiranja. Potrebno je zatražiti savjet od stručnjaka prije početka novog režima ili načina ponašanja.

Svi članci o: akne, koža, depresija,

33371
|||

Tvoja primjerena rutina njege kože

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNI MAKEUP
Img_KOREKTIVNI MAKEUP

Otkrij više

Otkrij više o njezi aknama sklone kože