free from spots

Otkrij sve što trebaš znati kako bi se bolje borio protiv akni i osjećao samopouzdanije.

Kako se riješiti ožiljaka od akni i crvenih/smeđih mrlja?

Akne mogu biti velik izvor frustracija. Bubuljice su bolne, neugodne i očito neugledne, a mogu ostaviti i male "podsjetnike" na vrijeme koje ste proveli zajedno. Evo našeg brzog vodiča kako spriječiti i ublažiti tragove akni i ožiljke kako biste imali samopouzdanja i čisti ten.

FFS Mag article 30751 : Main article image (GettyImages)

Tragovi akni: što je to?

Skromna bubuljica je leglo upala. Koža reagira povećanjem dotoka krvi na to područje donoseći "borbene" bijele stanice da odbiju bakterije i poprave štetu. Nažalost, ova intenzivna reakcija može potrajati čak i nakon što nepravilnost nestane i ostaviti crvenu mrlju (češće vidljivu na svijetloj puti).   

Na tamnijoj puti upala može potaknuti tvorbu melanina unutar kože stvarajući trajnu smeđu mrlju. Doktori to nazivaju postupalnom hiperpigmentacijom (PIH).   

Ako se ne liječe, ove mrlje mogu potrajati mjesecima. Srećom, pomoć je pri ruci. Učinkovita dermokozmetička rješenja dostupna su u ljekarni, a receptni lijekovi uključuju retinoide koji kemijski piliraju kožu što pigmentirane stanice dovodi na površinu. Uz sve to nekoliko jednostavnih savjeta može spriječiti nastanak mrlja i ožiljaka - pogledaj naših niže navedenih 5 zlatnih ne.

Jamičasti ožiljci

Ožiljci od akni se javljaju kad duboka nepravilnost postane toliko upaljena da enzimi izjedaju unutarnji gradivni materijal kože poput kolagena i elastina. Na koži nastaju ožiljci kako bi se popravila oštećenja, no rezultat je ne baš lijep jamičast izgled: možeš ga zvati kraterom, a dermatolozi ga zovu atrofičnim ožiljkom.

Fading darks spots and scars

Kad govorimo o ožiljcima od akni, prevencija je bolja od lijeka pošto je njihovo uklanjanje dugotrajan i skup posao. Govorimo o laserima, kemijskim pilinzima, mikrodermoabraziji... Najbolja je politika dobar režim njege protiv akni kako bi se spriječilo njihovo nastajanje.

Tvojih 5 zlatnih ne za sprečavanje tragova akni i ožiljaka:

1 - Ne diraj ih niti istišći

To pojačava upalu i širi infekciju.

2 - Ne koristi gruba sredstva za čišćenje ili abrazivne pilinge

Sve agresivno na koži će pogoršati upalu uslijed koje nastaju ožiljci i tragovi.

3 - Ne zaboravi na hidrataciju

Biraj hidratantna sredstva bez ulja. Hidratacija je neophodna za optimalno zacjeljivanje.

4 - Ne izbjegavaj SPF

...jer misliš da zamašćuje ili začepljuje pore. UV zračenje pogoršava izgled ožiljaka i tamnih tragova, stoga svakodnevno koristi matirajuće, nekomedogeno sredstvo za zaštitu.

5 - Ne oklijevaj zatražiti savjet od dermatologa

...za stručni savjet kako tretirati probleme s aknama.

Ovaj je članak predviđen samo u svrhu općeg informiranja. Potrebno je zatražiti savjet od stručnjaka prije početka novog režima ili načina ponašanja.

Svi članci o: akne, ožiljci, tragovi,

33369
|||

Tvoja primjerena rutina njege kože

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNI MAKEUP
Img_KOREKTIVNI MAKEUP

Otkrij više

Otkrij više o njezi aknama sklone kože