free from spots

Otkrij sve što trebaš znati kako bi se bolje borio protiv akni i osjećao samopouzdanije.

Nuspojave najboljih tretmana za akne

Pečenje, crvenilo, ljuskanje, pa čak i krvarenje iz nosa...ponekad je lijek gori od samog stanja. Za očuvanje kože i zdravlja donosimo ti naša saznanja o najboljim tretmanima za akne i njihovim nuspojavama uz poneki savjet kako ih ublažiti.

FFS Mag article 30743 : Main article image (GettyImages)

KAKO LIJEČITI AKNE: NAJBOLJI LIJEKOVI ZA AKNE I NJIHOVE NUSPOJAVE

1 - Topički tretmani

Proizvodi koji sadrže benzoil-peroksid ili retinoide

Osnove:

Topički pripravci su kreme (bilo OTC bilo na recept) koje nanosiš na kožu. Oni su i prvi saveznici u borbi protiv bubuljica. Benzoil-peroksid ubija P. Acnes, bakterije koje uzrokuju akne, te smanjuje  crvenilo i uklanja mrtve stanice. Retinoidi su grupa derivata vitamina A s odličnim rezultatima kod  akni. Pomažu pri uklanjanju stanica koje začepljuju pore.

Loše vijesti:

Ovi tretmani mogu uzrokovati crvenilo kože, iritacije i osjećaj zatezanja s vidljivim ljuskanjem na površini. Moguće je osjetiti i bockanje i pečenje.

Što učiniti:

Ne paničari ako se tvoja koža guli u početku,  trebala bi se naviknuti na tretman. Ako to potraje, pokušaj koristiti formulu s nižom koncentracijom i razblaži je hidratantnim sredstvom bez ulja ili prorijedi nanošenje.

2 - Antibiotski tretmani

Osnove:

Kad topički pripravci nisu dovoljni, doktori propisuju oralne antibiotike poput doksiciklina, kao i verzije topičkih pripravaka da smanje bakterije koje uzrokuju akne.

Loše vijesti:

Oralni lijekovi poput doksiciklina kožu čine osjetljivom na sunčevu svjetlost. To znači da čak i blago izlaganje sunčevom zračenju može uzrokovati crvenilo! Još jedna stvar glede antibiotika - bakterije mogu s vremenom postati otporne što tretman čini manje učinkovitim.

Što učiniti:

Štiti kožu primjereno visokim SPF*-om tijekom dana. Koristi lagane nekomedogene formule bez ulja.
Tvoj će doktor ograničiti antiobiotski tretman kako bi se izbjegla otpornost na antibiotik.

3 - Jak tretman protiv akni s molekulom izotretinoina

Osnove:

Izotretinoin je najmoćniji dostupni lijek protiv akni. Ovaj isključivo receptni lijek isušuje uzrok akni - prekomjernu masnoću - i trajno zaustavlja akne u velikom broju slučajeva.

Loše vijesti:

S velikom moći dolazi i velika odgovornost! Ovo rješenje je posljednje utočište i pacijenti moraju raditi redovite krvne pretrage kako bi pratili  reakciju njihovog tijela na tretman. Nuspojave uključuju jaku suhoću kože i usana ili područja oko nosa što dovodi do ljuskanja, zatezanja pa čak i krvarenja iz nosa. Usto je fotosenzitivan što znači da kožu čini osjetljivom na sunce.

Što učiniti:

Ako si na izotretinoinu, bit će ti potrebno hidratantno sredstvo bogate hranjive teksture s visokim SPF*-om. Biraj učinkovit balzam za usne posebno prilagođen vrlo suhim usnama i isprobaj termalnu vodu u spreju za smirivanje kože. 

*Pobrini se da zaštitiš svoju kožu s kremama širokog spektra djelovanja koje štite od UVA i UVB zraka (SPF30+ dobar je početak)

Ovaj je članak predviđen samo u svrhu općeg informiranja. Potrebno je zatražiti savjet od stručnjaka prije početka novog režima ili načina ponašanja.

Svi članci o: akne, nuspojave, tretmani,

33369
|||

Tvoja primjerena rutina njege kože

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNI MAKEUP
Img_KOREKTIVNI MAKEUP

Otkrij više

Otkrij više o njezi aknama sklone kože