free from spots

Otkrij sve što trebaš znati kako bi se bolje borio protiv akni i osjećao samopouzdanije.

Što su zapravo akne?

Osnovne činjenice o aknama: 6 stadija bubuljica

Prištići, bubuljice...zovite ih kako želite, ali akne pogađaju većinu mladih i dobar dio odrasle populacije. Ovo maligno stanje uzrokuje različite tipove bubuljica na licu, leđima ili prsima, no što uzrokuje akne i kako to sve funkcionira?

FFS Mag article 30749 : Main article image (GettyImages)

Biologija nepravilnosti

Korak 1:

Akne su stanje koje se javlja uslijed promjena razine hormona, posebno u pubertetu i tijekom tinejdžerskih godina. Hormoni poznati kao androgeni u vezi su sa žlijezdama koje izlučuju sebum u male otvore u koži zvane folikuli.

Korak 2:

Promjene se javljaju u stanicama na površini kože, kao i unutar folikula. Gornji sloj kože postaje deblji pod utjecajem ovih istih hormona.  Rezultat?

Korak 3!

Folikuli se začepljuju ljepljivom mješavinom stanica i sebuma. Nastaju miteseri na mjestima gdje ta smjesa tamni u kontaktu sa zrakom ili bijele bubuljice kad je ona zarobljena ispod površine.

Spremni za korak 4?

Tu se upliću dosadne bakterije P.Acnes. One se razmnožavaju u okolini bez zraka poput začepljenih pora i uzrokuju upalu. Posljedice: više crvenih točkica, pustula, pa čak i dubljih teških lezija zvanih nodule i ciste.

Korak 5

Sad dolazi operacija čišćenja. Makrofagi, velike stanice koje su odlagalište otpada, se pokreću i uklanjaju oštećena tkiva te potiču kožu da konačno započne s obnovom. To traje danima, pa čak i tjednima, ovisno o ozbiljnosti situacije.

Korak 6

Ovaj je korak poseban. Ovdje preuzimate kontrolu. Uz pravi tretman možete premostiti bilo koji od prethodnih koraka. Nemojte to prolaziti sami: zatražite stručni savjet od svog ljekarnika ili doktora.

Ovaj je članak predviđen samo u svrhu općeg informiranja. Potrebno je zatražiti savjet od stručnjaka prije početka novog režima ili načina ponašanja.

Svi članci o: stadiji akni, biologija iza nepravilnosti,

33369
|||

Tvoja primjerena rutina njege kože

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNI MAKEUP
Img_KOREKTIVNI MAKEUP

Otkrij više

Otkrij više o njezi aknama sklone kože