ANTI-AGE SERUMI – JEDNOSTAVNA I NEPOGREŠIVA NJEGA I PREVENCIJA STARENJA KOŽE

Article Read Duration 6 minute čitanja

U RAZGOVORU S DR. JELENOM MEŠTROVIĆ ŠTEFEKOV, POZNATOM ESTETSKOM DERMATOLOGINJOM I STRUČNJAKINJOM NA PODRUČJU ANTI-AGEA, SAZNALI SMO SVE O POPULARNIM DERMATOLOŠKIM ANTI-AGE SASTOJCIMA U SERUMIMA – HIJALURONSKOJ KISELINI, VITAMINU C TE RETINOLU – KOJI ŠTO ČINI ZA KOŽU, KOME SE KOJI PREPORUČUJE, KADA I KAKO IH NANOSITI TE KAKO MEĐUSOBNO KOMBINIRATI U RUTINU ZA NAJBOLJE REZULTATE.

1. SERUMI S HIJALURONSKOM KISELINOM, VITAMINOM C, RETINOLOM – ŠTO RADE ZA KOŽU?

Serumi su visoko koncentrirane formulacije aktivnih supstanci koje osiguravaju njihovu dubinsku penetraciju i najbolju iskoristivost. Koristimo ih onda kada želimo maksimalnu učinkovitost određene aktivne supstance.

Najčešće korišteni serumi su oni s hijaluronskom kiselinom i vitaminom C, a  u novije vrijeme na raspolaganju su nam i retinolski serumi.

Hijaluron ili hijaluronska kiselina je humektat, ovlaživač, tvar koja ima sposobnost vezanja i zadržavanja velikih količina vode u koži, i do 1000 puta većih nego što je njena molekularna masa. Na taj način snažno, dubinski hidratizira kožu i sprečava njezinu dehidraciju. S godinama, razina hijalurona se smanjuje. Također, u određenim stanjima (suhoća zraka, vrućina, hladnoća, umor, iscrpljenost, terapija retinolom i dr.) koža može biti dehidrirana. To se očituje sitnom naboranošću kože, gubitkom punine, „plump“ efekta.  Visoko koncentrirani serumi s hijaluronom nadoknađuju gubitak hijalurona, rehidriraju i vraćaju volumen kože, smanjuju izraženost sitnih bora.

Vitamin C je snažan antioksidans, tvar koja neutralizira oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala kisika. Upravo su slobodni radikali kisika oni koji ubrzavaju procese starenja kože, oštećuju strukture i stanice kože. Osim toga, vitamic C stimulira produkciju kolagena, i smanjuje pigmentacijske nepravilnosti. Serume s vitaminom C koristimo kad želimo ukloniti umoran i iscrpljen izgled kože, kožu učiniti sjajnom, blistavom, poboljšati teksturu i tonus kože, te ujednačiti ten.

Retinol je prirodni derivat vitamina A, snažnog anti-age djelovanja koji omogućuje sveobuhvatnu regeneraciju kože, na svim njenim nivoima, uključujući proliferaciju, „turnover“ i nastanak novih stanica epidermisa, te snažnu produkciju i smanjenje razgradnje kolagena.  Serumi s retinolom imaju sposobnost korigirati već izražene znakove starenja kože poput dubljih bora, gubitka tonusa kože i tamnijih pigmentacijskih mrlja, osobito kod fotostarenja - najtežeg oštećenja kože uzrokovanog kumulativnim djelovanjem UV-a.

2. KOME KOJI PREPORUČITI?

Serume s hijaluronskom kiselinom preporučujemo osobama koje imaju dehidriranu kožu, umoran izgled kože, gubitak punine, elasičnosti i volumena, sitnu naboranost kože, te kao preparat za njegu. Zbog dobre podnošljivosti mogu ga koristiti i osobe s osjetljivom kožom. Mogu ga koristiti i mlađe, kao i zrele kože.

Serumi s vitaminom C vraćaju sjaj i blistavost kože, ujednačuju ten, jačaju tonus kože, uklanjaju sitne bore i pigmentacijske nepravilnosti, pa ih preporučujemo osobama koje imaju sivkasti, opušten, beživotan izgled kože, sitnu naboranost kože. Mogu ga koristiti sve dobne skupine, od mlađih odraslih koža, do onih zrelijih.

Serume s retinolom preporučujemo za korekciju već postojećih znakova starenja kože, osobito izraženijih, kad želimo korekciju dubljih bora, opuštene kože, izraženijih pigmentacijskih mrlja. S obzirom da retinol nosi sa sobom mogućnost iritacije, ne preporučamo ga vrlo osjetljivim kožama sklonim ekcemu i dermatitisima kao ni mladim kožama.

3. KAKO IH NANOSITI?

Serume s hijaluronskom kiselinom i vitaminom C možemo koristiti ujutro i/ili navečer. Retinolski serum koristimo samo navečer. S obzirom na mogućnost iritacije, za početak je dovoljna aplikacija 2x tjedno, potom postupno povećavamo aplikaciju na 3x tjedno itd. Također, kod aplikacije retinola važno je ne pretjerati s količinom. 

4. KAKO IH MEĐUSOBNO KOMBINIRATI?

Serum s hijaluronskom kiselinom možemo kombinirati s oba druga seruma – i serumom s vitaminom C i serumom s retinolom.

Ono što ne smijemo kombinirati međusobno – su serum s vitaminom C i serum s retinolom, jer bi njihova kombinacija zasigurno izazvala iritaciju kože.

Dakle, naša rutina može izgledati ovako:

  1. serum s hijaluronskom kiselinom i/ili serum s vitaminom C ujutro i navečer (oba, ili jedan ujutro, jedan navečer)
  2. serum s hijaluronskom kiselinom ujutro i/ili navečer uz serum s retinolom samo (isključivo) navečer

Uz retinolski serum savjetuje se upotreba hijaluronske ili neutralne kreme, bogate teksture, obogaćene ceramidima, glicerolom i sl.

5. KAKO DJELUJE TA SINERGIJA AKTIVNIH DERMATOLOŠKIH SASTOJAKA U SERUMIMA?

Kombinacija aktivnih supstanci uvijek daje najbolje rezultate jer naglašava pozitivne učinke onog drugog. U sinergiji, aktivnim supstancama je lakše (i brže) ostvariti željeni učinak. No moramo znati kako ih kombinirati, poštovati zadane protokole i algoritme. Serumi s hijaluronskom kiselinom su neutralni, i dozvoljavaju kombinacije sa gotovo svim aktivnim supstancama. Naravno da će kombinacija visoko koncentriranih aktivnih supstanci poput hijalurona i vitamina C naglasiti osobine onog drugog i dati mu suport. Isto vrijedi i za kombinaciju hijalurona i retinola, tim više što retinol zbog svog snažnog djelovanja i epidermalnog „turnovera“ kožu ostavlja suhom, ljuskavom, iritiranom, što će umiriti i rehidrirati hijaluronski serum. Uz njega, tijekom aplikacije retinola koža će tražiti i dodatak emolijensa, bilo na bazi hijalurona, bogate „rich“ varijante ili dodatak ceramida.

No kombinacija vitamina C i retinola bila bi greška, jer snažni retinol ne ostavlja prostor niti jednoj drugoj aktivnoj tvari pa tako ni vitaminu C. S obzirom da je i sam iritativan, bilo koja druga aktivna supstanca naglasila bi i pogoršala stupanj iritacije.

Vitamin C, Hyalu B5 i Retinol B3