PROČITAJTE STRUČNE SAVJETE TATE I DERMATOLOGA

Article Read Duration 7 minute čitanja

U ekskluzivnom intervjuu s dr. Domagojem Ćužićem, specijalistom dermatologije razgovarali smo o njezi dječje kože sklone atopijskom dermatitisu u ljetnim mjesecima te smo pokušali odgovoriti na najčešća pitanja koja roditelji postavljaju za svoje mališane vezana za svakodnevnu higijenu, kupanje u moru ili bazenu te zaštite od sunca kod osjetljive dječje kože.

KOJA JE PREPORUKA ZA DJECU SKLONU ATOPIJI – KUPANJE ILI TUŠIRANJE?

Za djecu sklonu atopiji i kupanje i tuširanje ne treba trajati duže od 10-ak minuta, voda ne smije biti pretopla, jer se na taj način dodatno isušuje koža.

 

 

IMA LI RAZLIKE U PREPORUCI TUŠIRANJA I KUPANJA U ZIMSKOM I LJETNOM PERIODU? (UČESTALOST, TOPLINA VODE, ITD.)

Nema nekog ograničenja, iako je u zimskim mjesecima izraženije pogoršanje atopijskog dermatitisa te je poželjno 3-4 puta tjedno koristiti uljne kupke uz svakodnevnu primjenu emolijensa za njegu kože, a u ljetnim mjesecima kad se češće kupamo, tuširamo, također je potrebno redovito primjenjivati emolijense za njegu kože, jer učestalim kupanjem, tuširanjem se dodatno isušuje koža.

KAKVE PROIZVODE PREPORUČUJETE ZA TUŠIRANJE I KUPANJE KOD KOŽE SKLONE ATOPIJI KOD BEBA, DJECE I ODRASLIH?

Kod svih preporučujem praktično istu njegu. Koža sklona atopiji i kod djece i kod odraslih preporuke su za istom njegom. Kod izraženijih ekcema su poželjnije uljne kupke koje će dodatno vlažiti kožu, te nakon tuširanja primijeniti proizvode bogate lipidima koji će dodatno hidratizirati kožu.

POSTOJI LI ZIMSKA I LJETNA RUTINA ILI SE ISTA RUTINA KOD ATOPIJSKOM DERMATITISU SKLONOJ KOŽI PRIMJENJUJE TIJEKOM CIJELE GODINE?

Atopijska koža se zimi pogoršava, tako da nam je potrebna svakodnevna njega kože emolijensima uz uljne kupke bar 3-4 puta tjedno, dok je ljeti također potrebna redovita njega kože zbog češćeg kupanja i tuširanja kojima se koža dodatno isušuje.

KAKO NAJBOLJE RIJEŠITI PELENSKI OSIP PO LJETI ILI CRVENILO/IRITACIJU NA KOŽI?

Pelenski osip ljeti ili crvenilo/ iritaciju kože u pelenskoj regiji potrebno je češće mijenjanje pelena uz adekvatnu njegu s kremama koje pomažu u prevenciji i njezi pelenskog osipa. U slučaju pogoršanja i izraženijeg crvenila potrebno je konzultirati dermatologa te se obično primjenjuju kreme na bazi kortikosteroida i antibiotika uz kombinaciju s antimikoticima kako bismo smanjili upalu i na taj način liječili bakterijsku i gljivičnu infekciju, koje su dosta česte u pelenskoj regiji gdje je velika vlažnost, posebno u ljetnim mjesecima.

ŠTO JE NAJBOLJE ZA UBLAŽAVANJE UBODA OD KOMARACA KOD BEBE I DJECE? KAKO SPRIJEČITI ČEŠANJE? 

Kod uboda komaraca i kod beba, djece pa i odraslih najbolje pomaže hladni oblog, uz kortikosteroidne kreme u kombinaciji s antibiotikom (betametazon + gentamicin) koji će smanjiti upalu i svrbež. Savjetovati ne češati, a da bi spriječili češanje kod beba i djece zaštititi ubodno mjesto nakon preporučene terapije tako da se lagano previje to mjesto da djeca ne naprave rane sa češanjem.

IMA LI RAZLIKE U SIMPTOMIMA KOD ATOPIJE TIJEKOM GODINE? POJAČAVAJU LI SE SIMPTOMI ATOPIJSKOG DERMATITISA PREKO LJETA ILI SU BLAŽI?

Simptomi su izraženiji u zimskim mjesecima, a ljeti su simptomi puno blaži te se u velikom postotku u potpunosti povlače.

DA LI SE PREPORUČUJE DA SE DIJETE KOJE PATI OD ATOPIJSKOG DERMATITISA KUPA U MORU? DJELUJE LI MORSKA VODA BLAGOTVORNO ILI MOŽE POGORŠATI STANJE KOŽE?

Kupanje u moru se preporučuje, jer kombinacija mora i sunca povoljno djeluje u liječenju atopijskog dermatitisa. U malom postotku kod atopičara je pogoršanje, kod kojih treba kožu adekvatno pripremiti prije ulaska u more s emolijentnim kremama bogatih lipidima da čine kao zaštitnu barijeru u kontaktu s morskom vodom.

ŠTO JE SA KUPANJEM U BAZENU? SMIJE LI SE DIJETE KOJE PATI OD ATOPIJE KUPATI U BAZENU (KLOR)?

Preporuke su da se izbjegava kupanje u bazenima radi upotrebe velike količine kloru bazenima, međutim ako se netko bavi sportovima u bazenima tada treba kožu adekvatno zaštiti s emolijentnim kremama prije ulaska u bazen.

SMIJE LI SE DIJETE ČIJA JE KOŽA SKLONA ATOPIJI MAZATI S KREMAMA ZA ZAŠTITU OD SUNCA?

Preporučuje se primjena medicinskih krema za zaštitu od sunca koje su namijenjene koži sklone atopiji.