SAVJET STRUČNJAKA
U SVAKODNEVNIM SITUACIJAMA

Article Read Duration 8 minute čitanja

Posjekotine, ogrebotine, žuljevi, pelenski osip, osjetljiva i nadražena koža problemi su koji ljude prate gotovo svakodnevno tijekom cijelog života, od najranijeg djetinjstva do treće dobi. Kako najučinkovitije riješiti ove probleme te što uvijek imati u medicinskom „SOS“ ormariću u svakom kućanstvu savjetuje nam dr. Iva Dediol, specijalist dermatologije.

DJECA SU VRLO NESTAŠNA TE ČESTO PADAJU, POSEBNO NA KOLJENA TE NAKON RANA I KRASTE ZNA OSTATI I OŽILJAK. ŠTO SAVJETUJETE RODITELJIMA ŠTO PODUZETI DA RANA BRŽE ZACIJELI I DA NE OSTANE OŽILJAK?

Svaku ranu koja nastane nakon mehaničke ozljede, a što je vrlo često kod djece koja su aktivna i istražuju svoje motoričke mogućnosti, treba sanirati u nekoliko koraka. Prvo je potrebno zaustaviti krvarenje potom oprati ranu i prebrisati antiseptikom, a nakon toga svakodnevno njegovati kožu kako bi potpomogli prirodnu regeneraciju kože. Dermokozmetički proizvodi u obliku krema, balzama ili sprejeva, koja imaju epitelizirajuća svojstva mogu se na svježu ili stariju ranu nanositi po nekoliko puta dnevno, a nakon što rana zaraste nastaviti s nanošenjem uz lagano mehaničko masiranje kako se ne bi stvorio ožiljak koji može nabubriti i biti iznad razine kože. Bitno je naglasiti da će ožiljak nakon mehaničke traume na koži nastati ovisno o dubini ozljede u kožu. Obnavljajuće  kreme ne mogu spriječiti nastanak ožiljka, ali pridonose obnovi kože, hidrataciji i boljem estetskom ishodu samog ožiljka.

VELIKI PROBLEM RODITELJIMA PREDSTAVLJA PELENSKI OSIP KOJI SE U NEKIM PERIODIMA ZAISTA ZNA JAKO AKTIVIRATI PA JE DIJETE JAKO PLAČLJIVO I BOLI GA. ŠTO JE NAJBOLJE PODUZETI DA SE PELENSKI OSIP SMIRI?

Pelenski osip je vrlo čest u dojenačkoj i dječjoj dobi dok djeca nose pelene. Gotovo svako dijete za vrijeme nošenja pelena ima barem jednu epizodu pelenskog osipa. Ovisno o težini kliničke slike pelenskog osipa različito je i liječenje. Ako je osip blaži može se sanirati samo intenzivnijom njegom kože pelenske regije svakodnevnih nanošenjem obnavljajućih krema i učestalim mijenjanjem pelena. Ako je osip srednje i jače težine kliničke slike onda je potrebno uz intenzivnu njegu kože dodati i aplikaciju lijeka poput topičkih kortikosteroida i antimikotika. Kortikosteroidi djeluju protuupalno pa se na taj način smanjuje crvenilo i daljnja progresija upale, a antimikotici djeluju na Candidu sp., koja je dio normalne flore crijevnog sustava, a može poticati upalu u pelenskoj regiji. Opće preporuke su ne koristiti vlažne maramice, higijenu pelenske regije obavljati samo vodom ili kremama za čišćenje, koja se ne ispiru, te opetovano nanošenje obnavljajućih krema prilikom svakog mijenjanja pelena. Obnavljajuće kreme se mogu nanositi i nakon što pelenski osip prođe kako bi se zadržao fiziološki pH kože i povoljna hidratacija tog osjetljivog područja na koži.

ČESTO PRILIKOM KUHANJA I PRIPREMANJA HRANE ZNAMO SE OPEĆI I TA RANA JAKO BOLI. ŠTO SAVJETUJETE KAO PRVU POMOĆ KOD OPEKLINA?

Opekline u kuhinji su vrlo česti nezgodni incidenti. Srećom većina opeklina su blage i ne zahtijevaju liječničku intervenciju. Uvijek je opeklinu potrebno akutno zbrinuti pod hladnu vodu ili s hladnim oblogom kroz par minuta. Često može nastati mjehur, koji se preporuča probušiti sterilnom iglom, ne trgati pokrov mjehura nego ga ostaviti da štiti opeklinu. Nakon toga se preporuča po nekoliko puta dnevno nanositi obnavljajuću kremu za kožu kako bi svojim aktivnim sastojcima smirila kožu i  potpomogla regeneraciju kožu. U slučaju jačeg crvenila kože potrebno je primijeniti lijek prema uputi liječnika. 

NAKON RAZNIH ETETSKIH TRETMANA KOŽA LICA ZNA BITI CRVENA I IZIRITIRANA. KAKO JU UMIRITI I OBNOVITI?

Nakon različitih estetskih tretmana potrebno je biti informiran kako njegovati kožu i postupiti u slučaju potencijalnih nuspojava. Gotovo je obvezna i poželjna primjena obnavljajućih krema, koje smiruju crvenilo i iritaciju na koži te ujedno pružaju koži potrebnu hidrataciju. Primjena obnavljajuće kreme je bitna i zbog subjektivnog osjećaja ugode na koži i eventualno smanjenja senzacija poput zatezanja, peckanja ili suhe kože koji mogu biti prisutni nakon različitih estetskih tretmana. Preporuča se nanositi obnavljajuće dermokozmetičke proizvode u obliku u kojem odgovaraju za pojedinu lokalizaciju promjena na koži i koji su pogodni za lakšu primjenu.

SVE VIŠE LJUDI PATI OD ALERGIJA I CRVENILA KOŽE. KOŽA IM JE JAKO OSJETLJIVA I BRZO SE MOŽE IZIRITIRATI. KAKO SMIRITI KOŽU I VRATITI JOJ UGODU?

U slučaju bilo kakvih simptoma i znakova iritacija te crvenila na koži kao posljedica alergija na različite inhalatorne alergene, poput peludi korova, trava i stabala, kao i iritacija nakon kontakta s iritansima, najbitnije je učiniti dermatološki pregled kako bi se postavila dijagnoza promjena na koži te detektirale potencijalne preosjetljivosti na supstance u okolišu. Uz primjenu adekvatne terapije propisane od dermatologa jako je bitna primjena neutralnih masnih dermokozmetičkih pripravaka za obnavljanje i hidrataciju kože u vidu krema, balzama, sprejeva ili gelova.  Navedeni pripravci smanjenju osjećaja peckanja, zatezanja ili  svrbeža kako bi se koža umirila. Ako za liječenje nije dovoljna zaštita kože dermokozmetičkim pripravcima potrebno je primijeniti topičke kortikosteroide.

PREPORUČUJETE LI ČESTO KREME/BALZAME S PANTENOLOM? AKO DA, ZA KOJE SVE INDIKACIJE?

Kreme ili balzami s pantenolom su osnovni dermokozmetički pripravci koji se najčešće preporučuju za njegu kože kod gotovo svih bolesti kože tj. dermatoza. Naime, puno je fizioloških konstitucijskih stanja kože kao i bolesti kože kojima je temelj liječenja njege kože uz dobru hidrataciju i smirivanje simptoma poput svrbeža, peckanja i zatezanja kože. Osobe sa suhom i osjetljivom kožom svakodnevno moraju nanositi kreme ili balzame s pantenolom kao dio rutinske njege kože. Starenje kože podrazumijeva suhu kožu i češću njegu s hranjivim dermokozemtičkim proizvodim s pantenolom. Najčešće bolesti kože kojima je njega kože neizostavna su atopijski dermatitis, pelenski dermatitis, iritativni i alergijski dermatitisi, psorijaza, rosacea, itd.

PREFERIRATE LI VIŠE FORMU SPREJA ILI KREME/BALZAMA? ZA KOJI TIP OZLJEDE JE BOLJE KORISTITI KOJI FORMAT?

Svaki kvalitetni dermokozmetički proizvod je poželjan i praktičan u obliku različitih formata. Različiti formati proizvoda su prikladni za različite lokalizacije promjena, za tip promjena u vidu suhih ili vlažnih procesa na koži te također ovisno o ukusu osobe o načinu nanošenja proizvoda. Kreme su prikladne za većinom suhe promjene u hladnije doba godine, balzami za prikladniji za nanošenje tijekom ljetnih mjeseci, a sprejevi za lakše nanošenje proizvoda pogotovo kod osoba koje ne vole masne teksture na koži.

ŠTO JE PO VAMA NUŽNO IMATI U MEDICINSKOM „SOS“ ORMARIĆU U SVAKOM KUĆANSTVU?

Svakom pacijentu kojem preporučim neutralnu zaštitnu kremu za obnavljanje, njegovanje, smirivanje i obnovu kože kažem da je takva krema idealna za imati je u kućnoj ljekarni za bilo kakve iritacije, ubode, svrbež, ozljede ili upale na koži. To bi se mogla nazvati sos krema za liječenje u kući dok liječnik obiteljske medicine ili dermatolog ne propiše pravo liječenje ako je to potrebno. Dobra obnavljajuća krema je glavna pomoć u kući, na putovanjima, izletima kao i u torbi za potrebu smirivanja reakcija na koži ili zaštitu barijere kože.

CICAPLAST

LINIJA STRUČNIH PROIZVODA ZA OPORAVAK KOŽNE BARIJERE