#FreeFromSpots

Riješi se bubuljica uz pomoć 12 Youtubera i dermatologa

Savjeti stručnjaka


Akne i emocije ili pravi psihološki utjecaj akni

v_article-psychological_impact

Akne su problem s kojim se većina nas susreće u nekom periodu života: pogađa 80% mladih i gotovo 40% odraslih žena.* Doktori danas sve više priznaju posljedice koje akne imaju na samopouzdanje i samopoštovanje.


“Obično se javljaju kod adolescenata koji su tada najosjetljiviji. U tim godinama upoznaju sami sebe i stvaraju veze s vršnjacima, a akne im to otežavaju. To nije opasno stanje, no mladi se osjećaju nelagodno u vlastitoj koži. Narušena im je slika o njima samima, kao i samopoštovanje“, objašnjava dermatolog dr. Philippe Beaulieu.


Mnoge su studije pokazale da osobe s aknama imaju simptome anksioznosti i depresije, kao i osjećaj manje vrijednosti. Moguće je čak i da utječu na učinkovitost na poslu ili u školi. [2] To stanje ima tako jak učinak da su doktori osmislili pomagala za procjenu kojima se mjere njegovi utjecaji na pacijente poput indeksa nesposobnosti u vezi akni (ADI).


A ta nesposobnost može trajati desetljećima pošto akne čudesno ne nestaju nakon 18. godine! Ustvari, sve je veći broj odraslih žena s tim stanjem. Mnoge žene, iscrpljene periodičnim izbijanjem akni tijekom cijeloga života, jednostavno odustaju od liječenja i pate u tišini – posebno iz razloga što psihološke posljedice akni nisu proporcionalne njihovoj jačini.


“Kad novi pacijent dođe k meni, uvijek napomenem da je napravio najvažniji korak – zatražio je pomoć i ne prolazi kroz to sam. Zajedno radimo na tome da koža bude čišća, a pogled na svijet ljepši! To je najveća nagrada u mom poslu!”


Kliknite OVDJE i otkrijte isprobana i provjerena dermatološka rješenja za kožu sklonu aknama.

*Ann Dermatol Venereol., studeni 2010.; 137 Suppl 2:S49-51. doi: 10.1016/S0151-9638(10)70024-7. [Novi podaci o epidemiologiji akni]. Dréno B.  
[2]   Psihološki i emotivni utjecaj akni i učinak liječenja izotretinoinom. Br J Dermatol 1999; 140:273-82. Kellett SC, Gawkrodger DJ.