#FreeFromSpots

Riješi se bubuljica uz pomoć 12 Youtubera i dermatologa

Savjeti stručnjaka

Akne u gradu: Zašto su sunce, stres i zagađenje novi neprijatelji ljepote

v_article-acne_city.jpg

Preopterećeni i neispavani stanovnici grada s mnoštvom obaveza već su navikli u ogledalu gledati umorne crte lica i ten bez sjaja. Ali jeste li znali da gradsko okruženje može pogoršati vaše akne? Saznajte kako sunce, smog i stres nepovoljno djeluju na vaš ten i kako se boriti protiv njih te zaustaviti nastanak gradskih akni!

Čestice gradskog zagađenja mogu prodrijeti u kožu

Jedan od najvećih gradskih stresova je zagađenje. Sitne čestice prašine poznate i kao PM 2.5 mogu se provući kroz zaštitnu barijeru kože i napraviti štetu. One pokreću lančanu reakciju koja započinje oksidacijom sebuma na površini kože, a slijedi povećana tvorba masnoće i hiperkeratinizacija – više mrtvih stanica na površini.


Krajni rezultat? Miteseri se pogoršavaju, a mogu izbiti i nove bubuljice.


Svi pričaju o opasnosti od zagađenja, no koji tip dnevne njege može pomoći koži da se zaštiti? Teksture koje sprečavaju prianjanje i koje djeluju protiv lijepljenja čestica zagađenja na kožu su dobar početak.

Izlaganje suncu može pogoršati akne - čak i ako ste oduvijek mislili drugačije!

UV svjetlost je drugi neprijatelj ljepote (da, sunčani dan ima i svoje loše strane!). U stvari, jedini mit o bubuljicama koji nikada ne umire jest da je sunce prijatelj kože sklone aknama. Netočno! Preplanulost kratkoročno vaš ten čini ujednačenijim, no isušujući učinak sunca uzrokuje prekomjerno zamašćivanje kože nakon praznika. Masnoća u kombinaciji sa zadebljavanjem gornjeg sloja kože začepljuje pore i sprečava pravilno lučenje sebuma.


Krajnji rezultat? Sunce mijenja značajke kože i čini je sklonijom aknama.


Koži je potrebna posebna zaštita od UV zraka. Prvi korak? UV zaštita širokog spektra koja pokriva i UVA i UVB zrake. Odaberite fluid nemasne i nekomedogene teksture.

Stres pogoršava stanje kože sklone nepravilnostima

Prekovremeni rad, ispiti ili rokovi, žestoka konkurencija... Jeste li ikad primijetili da vaš ten pati u takvim životnim periodima? Niste sami: znanstvena istraživanja dokazuju vezu između visoke razine stresa i jačine akni. * Istina je da doktori još ne poznaju u cijelosti učinak stresa, no smatra se da hormoni stresa potiču lojne žlijezde na prekomjernu tvorbu masnoće što uzrokuje pojavu nepravilnosti na koži.


Krajnji rezultat? To nije plod vaše mašte - stres je doista pokretač akni... Koža će vam biti zahvalna! Kad je riječ o gradskom stresu, svaka bi osoba trebala pronaći svoj način kako ostati u zenu: izlasci s prijateljima, odlazak u teretanu ili jednostavno odmak od monitora – odvojite malo vremena za sebe... Vaša će vam koža biti zahvalna!

*Acta Derm Venereol. 2007.;87
**:135-9. Ispitivanje psihološkog stresa, tvorbe sebuma i akni kod adolescenata. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.