Moj dnevnik osjetljive kože

Biološki sat osjetljive kože

Img_Biološki sat osjetljive kože

Koliko god se činilo iznenađujuće, osjetljiva koža nije tip kože u pravom smislu riječi. U stvari može biti bilo kojeg tipa, od masne do aknama sklone kože mladih pa sve do suhe i zrele kože. Ono što im je zajedničko je prekomjerna reakcija na štetne podražaje u okolini ili na proizvode za njegu kože.

No ono što čini osjetljivu kožu zaista jedinstvenom je način na koji se ona razvija kroz vrijeme: tijekom jednog sata, dana, godine ili života..okolišni i hormonalni čimbenici mogu promijeniti izgled osjetljive kože.

Jedan dan u životu osjetljive kože

Koža ima biološki programiran 24-satni, odnosno  cirkadijalni ritam koji može utjecati na njenu osjetljivost. Tijekom noći niže razine protuupalnog hormona kortizola u kombinaciji s naletom medijatora svrbeža histamina mogu pojačati osjetljivost kože. Rezultat? Grubo buđenje uz osjećaj pečenja, svrbeža i zatezanja kože.

No to je samo pola priče. Istina je da je dnevna rutina žene jednako važna iako je koža djelomice kontrolirana unaprijed programiranim fiziološkim mehanizmima.

Dan započinjete dugim tuširanjem prije izlaska na zagađen ulični zrak. Uzimate espresso na putu do klimatiziranog ureda. Nalazite se na ručku s prijateljem i jedete začinjenu hranu na sunčanog terasi, a onda je vrijeme za ludo popodne prepuno sastanaka. Nakon posla trčite u teretanu na naporan trening prije odlaska u omiljeni bar na koktele s curama... Poznato išta od toga?

Svaki od ovih dnevnih trenutaka – promjene u temperaturi i vlazi, zagađenje, začinjena hrana, sunce, stres, vježbanje, alkohol – mogu pojačati osjećaj neugode osjetljive kože.

Osjetljiva koža kroz godišnja doba

Osjetljiva koža voli stabilnost i mrzi promjene. Proljeće i jesen za osjetljivu su kožu najveća prijetnja jer vremenski uvjeti mogu biti nepredvidivi. Uz svoju krhku barijeru i hipersenzitivne živčane završetke koža se nema kada prilagoditi na brze promjene u temperaturi i razini vlage što dovodi do pojačane osjetljivosti.

Svako godišnje doba sa sobom donosi i razdoblje vrhunca cvatnje različitih biljaka. U proljeće prevladava pelud drveća, u ljeto je sezona trave dok je jesen doba peludi korova. Svaki val peludi potencijalno pokreće alergijske reakcije na koži. Kod mnogih ljudi to dovodi do predvidivog rasta i opadanja osjetljivosti kože tijekom cijele godine.

Osjetljiva koža kroz generacije

Uz cirkadijalni ritam kože i izmjene godišnjih doba na razinu osjetljivosti kože mogu snažno utjecati i dugoročnije fiziološke promjene.

  • Koža bebe: koža bebe je zbog kožne barijere koja je još „u izgradnji“ sklona crvenilu i iritacijama. Kad je riječ o kozmetici, manje je uvijek bolje.
  • Koža mladih: u želji da drže pod nadzorom svoju masnu i aknama sklonu kožu mladi često koriste gruba sredstva za čišćenje i abrazivne pilinge uklanjanjući tako prirodnu obranu kože što je čini hipersenzitivnom.
  • Trudnoća i menopauza: hormonalne promjene utječu na lučenje sebuma u koži i to oslabljuje funkciju barijere. Isti ti hormoni utječu i na mrežu krvnih žila u koži što može pogoršati crvenilo.

  • Koža koja stari: kako godine prolaze, unutar kože se pojavljuju karakteristične promjene. Aktvnost lojnih žlijezda je smanjena, a epidermis i dermis se stanjuju. Koža koja stari često je isušena i ima slabu barijeru te je posebno osjetljiva na vanjske agresije.

Kako držati kožu u ravnoteži

Osjetljiva je koža neprestano u promjeni na što utječu brojni unutarnji i vanjski čimbenici. Za održavanje ravnoteže i progresivno smanjenje osjetljivosti kože na raspolaganju su nam stručna dermokozmetička rješenja za njegu kože.