Usmjerenost na...

Dermatolog objašnjava 10 ključnih stvari o vitaminu C koje su vas oduvijek zanimale

Img_Dermatolog objašnjava 10 ključnih stvari o vitaminu C koje su vas oduvijek zanimale

Vitamin C jedan je od najtraženijih proizvoda kad je anti - ageing u pitanju, no mnoge žene i dalje se ustručavaju posegnuti za tim sastojkom jer ih muče brojne dvojbe oko njegova djelovanja. Neke su od njih zabrinutost oko moguće reakcije kože na vitamin C ili jednostavno nismo sigurne u koje doba dana ga trebamo nanijeti za najbolji učinak. Zato smo dr. Jelenu Meštrović Štefekov, spec. dermatovenerologije, upitali da nam te nedoumice razjasni.

1. Koja je dobrobit koju vitamin C pruža našoj koži?

Dobrobit vitamina C za našu je kožu višestruka. Njegovo snažno antioksidativno djelovanje, stimulacija produkcije kolagena, te smanjenje produkcije pigmenta melanina rezultira sjajnom, blistavom kožom, smanjenjem bora, poboljšanjem tonusa i teksture kože, te smanjenjem pigmentacijskih mrlja.

2. Može li koža reagirati na vitamin C?

Iako vitamin C spada u kategoriju preparata koji se vrlo dobro podnose, osobe s osjetljivijom kožom mogu reagirati na proizvod koji sadrži više od 10% koncentracije vitamina C (iznad 10%), te ima nižu pH vrijednost, odnosno veću kiselost preparata. Zato je vrlo važan izbor pravog oblika vitamin C, njegove koncentracije i kiselosti i kombinacije s drugim aktivnim supstancama. Na taj način izbjeći ćemo reakciju osjetljive kože, i pružiti joj preparat željene, maksimalne učinkovitosti.

3. Zašto je bitna pH vrijednost njege s vitamin C?

Apsorpcija vitamin C uvelike ovisi o njegovom pH. Niži pH (3.5) omogućuje bolju apsorpciju, no istovremeno može oštetiti zaštitnu barijeru kože i dovesti do njezine osjetljivosti. Fiziološke vrijednosti pH (5-6) omogućuju optimalnu apsorpciju vitamina C bez rizika oštećenja zaštitne epidermalne barijere kože.

4. Kako najbolje uključiti vitamin C u rutinu?

Forme seruma omogućuju najbolju iskoristivost vitamin C, lako se i uspješno mogu kombinirati s drugim aktivnom supstancama/preparatima za njegu kože, poput hijaluronske kiseline, retinola, AHA kiselina i drugih. Kombinacija preparata uvijek je poželjna jer djeluje sinergijski, pojačava efekte svakog od preparata ponaosob, naravno, pod uvjetom da se kombiniraju na pravilan način.

Serumi, uključujući serume s vitaminom C , koriste se uvijek kao prvi sloj njege, nakon čišćenja (i eventualno toniziranja), nakon čega uvijek slijedi moisturizer, ili drugi „kremasti“ preparat za njegu kože.

Serum s vitaminom C može se koristiti jednom ili dva puta dnevno, ujutro ili navečer, ovisno o našim preferencijama, potrebama kože i kombinacijama s drugim preparatima za njegu.

Ukoliko se vitamin C koristi ujutro, savjetuje se da nakon njega nanesete kremu sa zaštitnim SPF faktorom. Navečer, drugi sloj može biti krema koja sadrži hijaluronsku kiselinu ili drugu aktivnu komponentu (ovisno o zahtjevima kože i njezinoj podnošljivosti/osjetljivosti).

Optimalno je i kombinirati serume, ujutro nanijeti onaj s vitaminom C koji će kožu zaštitit tijekom dana, a navečer serum s hijaluronskom kiselinom koji će tijekom noći popuniti sitne bore.

5. Kako antioksidans djeluje na kožu?

Antioksidansi neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala (tzv „reactive oxygen species“ ROS) koji nastaju primarno pod utjecajem čimbenika okoliša od kojih je najznačajnije djelovanje UV-a, ali i drugih faktora poput onečišćenja, pušenja, stresa, neadekvatnog stila života. Naravno i biološko, kronološko starenje pridonosi čitavom procesu jer obrambeni mehanizmi kože s godinama slabe i gube ranije sposobnosti neutralizacije neželjenih oksidativnih procesa. Oksidativni procesi, nakupljanje slobodnih radikala, dovode do određenog stanja kronične upale kože i oštećenja kože što se manifestira kao pojava vidljivih znakova starenja poput naboranosti kože, gubitka sjaja, tonusa i pigmentacijskih mrlja..

Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale i na taj način sprečavaju kaskadni niz upale, oštećenja i posljedično starenja kože. Vitamin C je jedan od najsnažnijih, moguće i najsnažniji antioksidans za lokalnu primjenu koji danas imamo na raspolaganju.

6. Koliko se često vitamin C može koristiti tijekom jednog dana?

Može se koristiti jednom ili dva puta dnevno, ujutro ili/i navečer, ovisno o preferencijama, potrebama kože i kombinacijama s drugim preparatima za njegu.

7. Kako njega s vitamin C djeluje u kontaktu sa suncem?

Vitamin C vrlo je osjetljiv na svjetlost i zrak, lako oksidira, a da bi bio učinkovit, mora se stabilizirati i skladištiti u zatamnjenoj ambalaži koju je nakon upotrebe potrebno dobro zatvoriti.

Obzirom da na suncu gubi svoju djelotvornost, ukoliko se koristi ujutro, mora se kombinirati s kremom sa zaštitnim faktorom koja se nanosi kao drugi sloj, preko seruma. Smatra se da nanošenje seruma s vitamin C ujutro neutralizira oštećenja onih UV zraka koje su uspjele „probiti“ zaštitnu barijeru SPF faktora.

Naravno, vitamin C ne može zamijeniti kreme sa zaštitnim faktorom.

8. Osobe s osjetljivom kožom – mogu li koristiti vitamin C?

Mogu. Osobama s osjetljivom kožom savjetuje se ne koristiti vitamin C čija je koncentracija viša od 10%, pH manji od 5, te prilagoditi dinamiku nanošenja: u početku svaki drugi dan jednom na dan, potom, ukoliko nema znakova iritacije (crvenilo, osjetljivost, peckanje), aplikaciju povećati na svakodnevnu.

9. Je li vitamin C učinkovitiji u serumu ili kremi?

Serumi su koncentriraniji, formulirani i pakirani na način da omogućuju maksimalnu moguću učinkovitost inače nestabilnog vitamin C.

10. Kome biste preporučili serum pure vitamin C?

- Osobama koje imaju bore, iregularnosti teksture i tonusa kože, nedostatak sjaja, sivu „beživotnu“  kožu, neujednačene pigmentacije
- Osobama koje traže efikasan, ali siguran serum s vitamin C
- Svim tipovima kože, uključujući i osobama s osjetljivom kožom

Pure vitamin C10 serum iz  laboratorija La Roche - Posay obnavljajući je serum protiv bora koji otkriva potpuni sjaj i blistavost kože. Namijenjen je koži s borama i tankim linijama, koja je izgubila sjaj.

Jedinstvena formula sadrži 10% vitamina C koji smanjuje bore i tanke linije te koži vraća sjaj, salicilnu kiselinu koja djeluje na uklanjanje mrtvih stanica kože i čini je glatkom te neurosensin i La Roche - Posay termalnu vodu koja smiruje kožu. Pure vitamin C10 serum formuliran je s fiziološkim pH kože te je time namijenjen čak i najosjetljivijoj koži.

YouTube video: Dermatolog odgovara

PARA_DISPLAYTYPE_TEXT_GALLERY

PURE VITAMIN C10 SERUM
obnavljajući serum protiv bora.

vitamin c

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci