#SaveYourSkin

Bolja zaštita kože za Vas i Vaše najmilije
Isprobajte, zaštitite se i budite sigurni na suncu

Preuzmite ABCDE metodu

Edukacija pacijenata o opasnostima nekih vrlo fotoosjetljivih lijekova

v_article_3-experts (LP54466).jpg

Fotoosjetljivost je rezultat interakcije izmedu UV zraka i osjetljive supstancije u koži. To može biti lokalno primijenjen proizvod (parfem, lijek) ili molekula koja je u kožu došla putem krvotoka (fotoosjetljivi lijek). Kako se može liječiti ili spriječiti? Savjet dermatologa.

Koji su simptomi fotoosjetljivosti?

Pacijenti mogu imati jake reakcije na određenim područjima kože izložene suncu.

Koža je crvena. Izgleda kao da ju je sunce opeklo. Reakcija se javlja nedugo nakon primjene proizvoda ili konzumacije lijeka. Reakcija može izgledati i poput ekcema koji se širi i na neizložene dijelove kože. Javljanje ove fotoalergije često je s vremenskom odgodom (48 h nakon izlaganja).

Što činite u tim slučajevima?

Vizualni pregled kože brzo ukazuje na fotoosjetljivost.

Ispitujem moje pacijente o lijekovima koje su uzimali i kozmetici i medicinskim kremama koje su nanosili. Postoji mnogo fotoosjetljivih medicinskih proizvoda (neki antibiotici, antidepresivi, protuupaalni lijekovi itd.). Kad posumnjam na neki lijek, ponekad pošaljem pacijente na specijalizirano ispitivanje pod UV zračenjem. Potrebno je pacijentu pružiti osjećaj olakšanja, zaustaviti liječenje kad je to moguće i prekinuti izlaganje suncu.

Što preporučujete za sprečavanje fotoosjetljivosti?

Pacijenti moraju biti educirani o opasnostima povezanim s određenim vrlo fotoosjetljivim lijekovima.

Pacijenti ne bi smjeli oklijevati upitati svog doktora o ovome. Uzimanje određenih lijekova, poput onih za srce, ne može se prekidati. Savjetujem svoje pacijente da izbjegavaju sunce i, ako su vani, obrate posebnu pažnju na zaštitu od sunca (odjeća, šeširić, vrlo visoka zaštita). Kad su na suncu, trebali bi izbjegavati i nanošenje parfema neposredno na kožu.

  • Facebook