Lipikar obitelji

Omogućite bolji život
djeci s kožom sklonom atopiji

Iskustva s atopijskim dermatitisom?

Iako se ne radi o ozbiljnoj bolesti, atopijski dermatitis značajno utječe na svakodnevni život.
Roditelji su zabrinuti, a djeca umorna: atopijski dermatitis može poremetiti obiteljsku rutinu zbog svojih ograničenja, pažnje i brige koju zahtijeva, te neprestanog češanja koje pogoršava simptome i rezultira napornim noćima.
Ne samo da je to teška svakodnevna briga za roditelje, već se i braća i sestre mogu osjećati zanemareno ili čak i povrijeđeno kada obitelj prestane sudjelovati u aktivnostima koje bi mogle smetati zdravlju onog djeteta koje boluje od atopije kao

Obiteljska ravnoteža ovisi o djetetovom samopouzdanju
Uz pomoć dermatološkog liječenja i podrške možemo bolje razumjeti ovu bolest. Također možemo naučiti ograničiti njegov učinak na način da primjerice ne posvećujemo svu svoju pažnju oboljelom djetetu na štetu njegove braće i sestara te na način da ih potičemo da samostalno nanose kremu... To treba učiniti u ozračju u kojem vladaju mir i povjerenje.

U dobi od 4 ili 5 godina djeca mogu naučiti samostalno pregledavati svoju kožu i razumjeti ekcem, znajući da će biti bolje nakon odgovarajućeg tretmana. U samopouzdanju djeca mogu pronaći ključ za poboljšanje svojeg svakodnevnog života i za nestanak osjećaja da su marginalizirani u krugu obitelji i u društvu.

Kada se atopijski dermatitis nastavi i u odrasloj dobi, on može postati socijalnim hendikepom.
S obzirom da učinak na fizički izgled može biti različit, on također može poremetiti dinamiku odnosa ili stvarati nemir u profesionalnom okruženju osobe oboljele od atopije. Primjerice, rukovanje može u drugim osobama pobuditi osjećaj nelagode ili čak uzrokovati odbacivanje.