Moj dnevnik osjetljive kože

Jeste li znali da naša koža ima dvije zaštitne barijere?

Img_Jeste li znali da naša koža ima dvije zaštitne barijere?

Epidemija osjetljive kože

U današnje vrijeme sve više ljudi smatra da njihova koža nema zaštitnu funkciju te da je netolerantna na cjelokupnu okolinu koja ih okružuje. Za 62% žena danas, koža je postala službeno osjetljiva. 

Koji je razlog tome? Odgovor leži u gubitku ne samo jedne, nego čak dvije zaštitne barijere na koži.

#nofilter…opasnosti od prekomjerene izloženosti

Kada koži nedostaje učinkovita zaštitna funkcija, elementi okoline kao što su čestice onečišćenja lakše mogu penetrirati u kožu te potaknuti iritaciju i neugodne simptome često povezane s osjetljivom kožom: peckanje, svrbež i crvenilo.

Prva kožna barijera: Lipidi su najbolji prijatelji žena

Koža proizvodi matriks sastavljen od esencijalnih lipida, koji okružuje mrtve stanice kože - korneocite na njihovoj površini i na taj način formira fizičku barijeru koja štiti od vanjskih iritansa. Oni također pomažu u zadržavanju vlage i čine kožu boljim domaćinom za dobre bakterije.

Druga kožna barijera: živi ekosistem na površini kože

Dermatološka istraživanja otkrivaju zaštitnu prirodu kožnog mikrobioma, sastavljenog od milijardi bakterija koji žive u i na njemu.

Zdravlje i ugoda kože uvelike ovise o ovim dobrim mikrobima koji pomažu u regulaciji unutarnjih procesa u koži za manje iritacija.


Kako poduprijeti obje kožne barijere?

Briga za dvostruku barijeru kože zahtijeva stručnu prebiotičku dermo-kozmetiku.


Za obnovu hidrolipidnog filma potražite proizvode koji u svom sastavu kombiniraju  emolijense, ovlaživače i aktivne sastojke. Jedan od prvoklasnih aktivnih sastojaka je Ceramid-3 koji zamjenjuje prirodne lipide i formira fizičku barijeru kože.

Kako biste nadopunili mikrobiom potražite proizvode nove generacije s prebiotičkim svojstvima  poput La Roche-Posay termalne vode koja zajedno s ostalim elementima u tragovima omogućuje rast 500 sojeva bakterija koje se mogu pronaći na zdravoj koži.

Tradicionalne „prazne“ hidratantne kreme smatramo zastarjelima. Kako bismo kožu dugotrajno oslobodili osjetljivosti i vratili joj ugodu, suvremena hidratantna  njega trebala bi djelovati na obje barijere kože- na dragocijene lipide i na mikrobiom.

1 Willis CM, Shaw S, de La Charrière O, et al Sensitive skin: an epidemiological study Br J Dermatol 2001;145:258-63.