Kako se najbolje štititi od sunca

Img_Kako se najbolje štititi od sunca

Fotoprotekcija predstavlja skup mjera zaštite od  štetnih učinaka zračenja sunčevog spektra.

mag. phar. Aisa Zanki-Zelić

mag. phar. Aisa Zanki-Zelić

Stoga fotoprotekcija podrazumijeva izbjegavanje izlaganja suncu, posebno između 10 i 16 sati, nošenje fotoprotektivne odjeće, kapa, šešira i naočala te primjenu fotoprotektivnih sredstava, odnosno krema za zaštitu od sunca. Sve ove mjere smatraju se ispravnim fotoprotektivnim ponašanjem i predstavljaju imperativ u prevenciji zloćudnih tumora kože, ali i u prevenciji starenja kože.
Odjeća, odnosno tekstil, pruža izvrsnu zaštitu od sunčevih zraka. Fotoprotektivna odjeća podrazumijeva odjeću izrađenu prema posebnim standardima koja nosi oznaku UPF (engl. Ultraviolet Protection Factor), a njezina zaštita je ekvivalent zaštitnom faktoru, odnosno SPF-u (engl. Sun Protection Factor) do 40.
Ne smije se zaboraviti zaštita očiju da bi se spriječila oštećenja kao što su makularna degeneracija, katarakta ili pak karcinom oka ili kapaka. Sunčane naočale koje udovoljavaju europskim standardima označena su znakom CE. Sunčane naočale štite nas od odbljeska i prirodnog sunčevog zračenja, ali štite oči i od vjetra, snijega i kiše. Nisu namijenjene za zaštitu od oštrih predmeta, niti za direktno gledanje u sunce, lampe u solarijima ili u druge izvore zračenja.
Faktor zaštite od sunčevog zračenja tj. ( Sun Protection Factor-SPF faktor) je primarna mjera učinkovitosti sredstva za zaštitu od sunca. SPF je mjera koja označava koliko dugo je moguće ostati na suncu bez opasnosti od opeklina u odnosu na okolnosti bez zaštite. SPF faktor nam govori o zaštiti od UVB zračenja, a za štetno djelovanje sunčevog zračenja na ljudsku kožu odgovorno je i UVA zračenje.
PPD (engl. Persistent Pigment Darkening) procjenjuje pigmentaciju nastalu dva sata po završetku izlaganja UVA zrakama. UVA faktor zaštite (UVAPF) ambalaži proizvoda predstavlja oznaka UVA u krugu.

clanak slika

Da bi proizvod nosio takvu oznaku, minimalni zaštitni faktor od UVA zračenja mora iznositi barem trećinu zaštite od UVB zračenja, tj. biti 1/3 navedenog SPF.

clanak

Važno je uvijek naglašavati potrebu nanošenja dovoljnih količina preparata na pojedine dijelove tijela.

clanak

Izlaganje suncu je važno ali ono mora biti odgovorno neovisno o tome jesmo li u gradu i bavimo se uobičajenim aktivnostima, dok se bavimo sportom, uživamo u prirodi ili smo na godišnjem odmoru kako na morskoj obali tako i u planinama kako ljeti tko i zimi.

clanak

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci