#FreeFromSpots

Riješi se bubuljica uz pomoć 12 Youtubera i dermatologa

Savjeti stručnjaka

Kako se riješiti ožiljaka od akni te crvenih i smeđih tragova?

v_article-scars_marks.jpg

Akne mogu predstavljati veliki izvor frustracija. Bubuljice su ne samo bolne, neugodne i neugledne, već ostavljaju i “uspomene“ na vrijeme koje ste proveli s njima. Ovo je naš brzi vodič kako spriječiti i ublažiti tragove akni i ožiljke da bi zadobo/la samopouzdanje i čisti ten.

Što su tragovi poslije akni?

Obična bubuljica je kolijevka upale. Koža reagira tako da pojača protok krvi na tom području i dovodi bijele stanice koje se bore protiv bakterija i popravljaju štetu. Nažalost, ova jaka reakcija može potrajati i kad nepravilnosti više nema ostavljajući trag na tom mjestu (najčešće viđen na svijetlom tenu).


Na tamnijoj piti upala može dovesti do tvorbe melanina unutar kože tvoreći trajni smeđi trag. Doktori to nazivaju postupalnom hiperpigmentacijom (PIH).


Ukoliko se ne liječe, ti tragovi mogu trajati mjesecima. Srećom, pomoć je dostupna. Učinkovita dermokozmetika dostupna je u vašoj ljekarni uz lijekove uključujući i retinoide koji kemijski piliraju kožu što pigmentirane stanice dovodi na površinu. Povrh svega, i savjeti mogu pomoći u sprečavanju nastanka tragova i ožiljaka – niže pogledajte naših 5 zlatnih ne.

Duboki ožiljci

Ožiljci od akni se javljaju gdje duboka nepravilnost postaje toliko upaljena da enzimi izjedaju unutarnje gradivne elemente kože poput kolagena i elastina. Na koži nastaje ožiljak kako bi se popravila šteta, no rezultat je neprivlačna brazgotina: možete je nazvati kraterom, a dermatolozi ga zovu atrofičnim ožiljkom.

Uklanjanje tamnih mrlja i ožiljaka

Kod ožiljaka od akni prevencija je bolja od liječenja pošto je liječenje dugotrajan i skupo. Govorimo o laserima, kemijskim pilinzima, mikrodermoabraziji... najbolje je osigurati dobru njegu protiv akni kako ne bi ni nastale.

5 zlatnih ne za sprečavanje mrlja i ožiljaka:

1

Ne dirajte niti stišćite – to povećava upalu i šiti infekciju.

2

Ne koristite gruba sredstva za čišćenje niti abrazivne pilinge jer će bilo što agresivno na koži  pogoršati upalu uslijed koje nastaju ožiljci i tragovi.

3

Ne zaboravite na hidrataciju, birajte nemasno hidratantno sredstvo. Hidratacija je neophodna za optimalno zacjeljivanje.

4

Ne izbjegavajte sredstva za zaštitu od sunca zato što mislite da su masna i da začepljuju pore. UV zračenje pogoršava izgled ožiljaka i tamnih tragova te svakodnevno koristite matirajuće i nekomedogeno sredstvo za zaštitu.

5

Ne oklijevajte zatražiti od dermatologa stručni savjet kako riješiti bilo koji problem vezan uz akne.