Koje su odlike sredstava za zaštitu od sunca – što trebaju sadržavati

Img_Koje su odlike sredstava za zaštitu od sunca – što trebaju sadržavati

mag. phar. Aisa Zanki-Zelić

mag. phar. Aisa Zanki-Zelić

Prema načinu djelovanja preparati za zaštitu od sunca sadrže organske (prije  kemijske) i anorganske (prije fizikalne) filtere. Organski djeluju tako da apsorbiraju fotone UV zračenja i djelomično ih filtriraju, no ipak manji dio UV zraka prodre u kožu.

clanak slika

Anorganski djeluju kao fizikalna barijera koja odbija ili raspršuje UV zrake.
Definiraju se kao neprozirna sredstva čije djelovanje ovisi o promjeru i veličini njihovih čestica kao i o debljini sloja koji odbija ili raspršuje zrake.

clanak slika

Prema Europskim standardima sredstva za zaštitu od sunca moraju imati dobro odmjerene omjere UVB i UVA zaštite ( SPF/UVAPF←3), kombinacija UVA filtera mora biti stabilna kako bi se zaštitom pokrio cijeli UVA spektar, SPF faktor mora biti visok kako bi se osigurala zaštita od foto oštećenja kože te je jako bitno nanositi dovoljne količine zaštitnih sredstava.

Kao glavni predstavnici UVB filtera su:
etilheksil metoksicinamat/ oktil metoksicinamat,
oktokrilen,
homosalat,
etilheksil salicilat,
penilbenzimidazol sulfurna kiselina,
etilheksiltriazon/ oktil triazon.

Najčešće korišteni anorganski filteri su titanijev dioksid i cinkov oksid. Kako bi se korisnicima olakšao izbor adekvatnog sredstva za zaštitu donesene su ujednačene preporuke koje se navode na pakiranjima SPF indeks 6-10 niska zaštita, 15-25 srednja, 30-50 visoka, 50+  vrlo visoka.

Sredstva za zaštitu nazivaju se vodootpornima ako je razina SPF zaštite viša od 50% inicijalne nakon kupanja. Općenito vodootpotna i na znoj otporna sredstva mogu izdržati dva kupanja, a vrlo vodootporna 4 kupanja.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci