#FreeFromSpots

Riješi se bubuljica uz pomoć 12 Youtubera i dermatologa

Savjeti stručnjaka

Kontracepcija i akne

v_article-acne_contraception.jpg

Kontrola začeća, kontrola kože i kontrola rizika. Istina o piluli.

Pilula. I ova je zvijezda poput Beyoncé, Pink i Adele poznata pod jednim imenom i nije teško pogoditi zašto. Uz učinkovitost u sprečavanju začeća pilula nudi i privlačne popratne dobrobiti poput uklanjanja hormonalnih akni. Kako to funkcionira?

Kako pilula sprečava akne

Okidači za nastanak akni uglavnom su hormonalni. Testosteron (da, i cure ga imaju) i slični hormoni koži daju nalog da proizvodi puno masnoće koja potiče nastanak akni. Estrogen koji se nalazi u piluli uravnotežuje taj učinak i liječi hormonalne akne.


Dianette, odnosno Diane 35, još su učinkovitije jer kombiniraju estrogen s lijekom ciproteron acetatom koji posebno djeluje na hormone uzročnike bubuljica (androgene) i kontrolira prekomjernu tvorbu sebuma i začepljivanje pora.

Zašto se propisani lijek može promijeniti

Iako se sve nazivaju „pilulom“, postoje zapravo 4 generacije kontracepcijskih pilula. Nedavno su znanstvenici otkrili da je 2. generacija pilula zapravo sigurnija od novijih generacija i Dianette pilula kad je riječ o potencijalnim opasnostima poput duboke venske tromboze (ugruška u nozi).


Bez obzira na kojoj piluli bili, opasnost je još uvijek vrlo, vrlo niska, no pošto toliko žena uzima te lijekove, opreza nikad dosta. Iz tog je razloga mnogim ženama preporučeno da se prebace na pilule 2. generacije.

Što, dakle, promjena pilule znači za moju kožu?

Dianette je jači lijek protiv akni od pilule 2. generacije te ćete možda primijetiti povratnu pojavu akni kad prvi puta promijenite pilulu.


Ukoliko ste pilulu 3. ili 4. generacije zamijenili onom 2. generacije, na dobrom ste putu – nijedno ispitivanje ne dokazuje da su pilule 3. ili 4. generacije bolje od onih 2. generacije.

Što ako ne možete uzimati pilulu?

Ukoliko iz nekog razloga ne možete uzimati pilulu, popričajte s ljekarnikom ili doktorom o alternativnim strategijama za zdravlje kože – dostupna su i druga odlična rješenja! Proučite vodič s vodećim dermokozmetičkim rješenjima protiv nepravilnosti OVDJE