0

RAK KOŽE: ŠTO JE TO?

Rak kože može se pojaviti na mnogo načina i u različitim oblicima uz različite stupnjeve ozbiljnosti. Uopćeno, postoji tri vrste lezija na koje treba obratiti pozornost:

  • Aktinična keratoza i solarna keratoza: ove vrlo česte vrste lezija nisu rak kože. Riječ je o ljuskavim mrljama hrapavima na dodir, koje se često iznova pojavljuju na površini kože. Pojavljuju se nakon duljeg i učestalog izlaganja suncu. Njihova pojava znači da je koža izgubila prirodnu sposobnost da se štiti od sunca i UV zraka. Neke od njih mogu se razviti u rak kože.
  • Karcinom: predstavlja 90% raka kože, a uglavnom ga prouzročuje često i ponovljeno izlaganje suncu u odrasloj dobi. Ako se rano otkrije, moguće ga je liječiti jer se sporo razvija. Budući da se karcinomi uglavnom nalaze na licu, od ključne je važnosti da se savjetujete s dermatologom ako imate bilo kakvih sumnji.
  • Melanom: maligni tumor. Riječ je o najopasnijoj vrsti raka kože jer može ugroziti život bolesnika. Javlja se kao posljedica kratkih, ali intenzivnih izlaganja suncu, poput onih koji prouzročuju opekline od sunca. Pojavljuje se u obliku smeđih ili crnih mrlja na zdravoj koži. U 35% slučajeva riječ je o već postojećim madežima. Ako se dijagnosticira u prvoj fazi razvoja, može se u potpunosti izliječiti uz pomoć medicinske terapije. Ako otkrijete sumnjivu leziju, obvezno se savjetujte s dermatologom.

UMJETNE UV ZRAKE: SIGURAN NAČIN TAMNJENJA?

Prirodno tamnjenje obrambeni je mehanizam protiv UVB zraka. Međutim, solariji se koriste bezbolnim i podmuklim UVA zrakama. UVA zrake koje dovode do umjetne preplanulosti odgovorne su za prerano starenje kože i povećan rizik od pojave raka kože.

DOBRE NAVIKE ZA SIGURNOST NA SUNCU

  • Izbjegavajte izlaganje suncu tijekom jake sunčeve svjetlosti: u 50 – 70% slučajeva rak kože povezan je s pretjeranim izlaganjem UVB i UVA zrakama.
  • Ne izlažite djecu suncu: 80% oštećenja na koži nastaje prije 18. godine života. Oštećenje koje nastaje kao posljedica izlaganja kože suncu u razdoblju između djetinjstva i odrasle dobi dovodi do raka kože.
  • Upotrebljavajte proizvod za zaštitu od sunca s vrlo visokim zaštitnim faktorom koji vas štiti i od UVB i od UVA zraka. Proizvod nanosite svaka dva sata te nosite sunčane naočale i šešir.
  • Savjetujte se s dermatologom ako se pojavi lezija na koži ili ako primijetite promjene na madežu. Između odlazaka doktoru ostanite oprezni i nadzirite svoje madeže uz pomoć aplikacije Mole Checker!

BROJKE

U 90%slučajeva rak kože izlječiv je
ako se na vrijeme liječi*.
* The Syndicat National des Vénérologues (Nacionalni sindikat venerologa), 3. listopada 2008.

LA ROCHE-POSAY se OBAVEZUJE

MY SKINCHECK

Posjetite myskincheck.org

v_push_skincheck.jpg