#FreeFromSpots

Riješi se bubuljica uz pomoć 12 Youtubera i dermatologa

Savjeti stručnjaka

Nuspojave najboljih tretmana za akne

v_article-side_effects.jpg

Peckanje, crvenilo, ljuskanje pa čak i krvarenje iz nosa…ponekad se liječenje čini gorim od samog stanja. Kako biste očuvali zdravu kožu, ali i razum, donosimo vam presjek najboljih  tretmana za  akne i njihove nuspojave uz naputke kako ih smiriti.

Kako liječiti akne: najbolji tretmani i njihove nuspojave

1

Topički pripravci: proizvodi koji sadrže benzoil peroksid ili retinoide 


Osnove: topički tretmani su kreme (bilo OTC ili na recept) koje nanosite na kožu. Oni su i vaši prvi saveznici u borbi protiv bubuljica. Benzoil peroksid ubija P. Acnes, bakterije odgovorne za bubuljice, te smanjuje crvenilo i ljušti mrtve stanice. Retinoidi su grupa derivata vitamina A s odličnim rezultatima u liječenju akni. Pomažu pri uklanjanju površinskih stanica koje začepljuju vaše pore.


Loše vijesti: ovi tretmani uzrokuju crvenilo kože, nadraženost i osjećaj zatezanja uz vidljivo ljuskanje. Možete osjetiti i bockanje te peckanje.


Što učiniti: ne paničarite ukoliko vam se koža na početku ljušti, trebala bi se naviknuti na tretman. Ukoliko se to nastavi, pokušajte s formulom manje koncentracije razblaženom hidratantom njegom bez ulja ili prorijedite primjenu.

2

Antibiotici


Osnove: kad topički pripravci nisu dostatni, doktori propisuju oralne antibiotike poput doksiciklina, kao i topičke verzije za smanjenje broja bakterija koje uzrokuju bubuljice.


Loše vijesti: oralni lijekovi poput doksiciklina kožu čine vrlo osjetljivom na sunčevu svjetlost što znači da ćete i na blagom suncu pocrvenjeti kao rak! Još jedan problem s antibioticima – bakterije mogu s vremenom postati otporne, a time i vaš lijek manje učinkovit.


Što učiniti: zaštitite kožu primjerenim zaštitnim faktorom (SPF)* tijekom dana. Birajte lagane, nemasne i nekomedogene formule. Vaš će doktor ograničiti trajanje antibiotskog liječenja kako bi se izbjegla otpornost na antibiotik.

3

Liječenje jakih akni molekulom izotretinoina


Osnove: izotretinoin je najjači dostupan lijek protiv akni. Ovaj isključivo receptni lijek isušuje  prekomjerni sebum koji je glavni uzrok akni i trajno zaustavlja bubuljice u velikom broju slučajeva.


Loše vijesti: s velikom jačinom idu i velike odgovornosti! Ovo je rješenje posljednja nada i pacijetima je potrebno kontrolirati krvnu sliku kako bi se pratila reakcija njihovog tijela na liječenje. Nuspojave uključuju iznimnu suhoću kože i usana ili područja nosa koja dovodi do ljuskanja, zatezanja, pa čak i krvarenja iz nosa. I povrh svega, fotosenzitivan je što znači da kožu čini osjetljivom na sunce.


Što učiniti: ako ste na izotretinoinu, potrebno je kožu hidratizirati bogatim, hranjivim teksturama koje imaju visoki SPF*. Birajte balzame za vrlo suhe usne i isprobajte termalnu vodu koja smiruje kožu.

*Zaštitite svoju kožu proizvodom s UVA i UVB zaštitom širokog spektra (SPF30+ je općeprihvaćeno pravilo).