PROČITAJTE STRUČNE SAVJETE TATE I DERMATOLOGA

Img_PROČITAJTE STRUČNE SAVJETE TATE I DERMATOLOGA

U ekskluzivnom intervjuu s dr. Domagojem Ćužićem, specijalistom dermatologije razgovarali smo o njezi dječje kože sklone atopijskom dermatitistu te kako roditelji mogu najbolje pomoći svojoj djeci koja se bore s nekim oblikom dermatitisa na koži. Kako je dr. Ćužić i otac, upitali smo ga da podijeli s nama iskustva iz ordinacije tko više vodi djecu na preglede te koje savjete bi dao mladim tatama.

Dr. Domagoj Ćužić

1. KOLIKO ČESTO VAM DOLAZE U ORDINACIJU RODITELJI S DJECOM KOJA BOLUJU OD NEKOG OBLIKA ATOPIJSKOG DERMATITISA?

Moram priznati da dosta često. I da zadnjih godina imamo sve više takvih slučajeva, od blažih pa i do ozbiljnijih oblika bolesti.

2. ŠTO NAJČEŠĆE SAVJETUJETE TIM RODITELJIMA? KOJU RUTINU NJEGE IM PREPORUČUJETE?

Roditeljima savjetujem, ovisno o stupnju ekcema, potrebu za redovitom njegom kože, uz kortikosteroidnu terapiju kod izraženijih ekcema, uljne ili kremaste kupke uz Lipikar AP+M balzam za njegu...po potrebi i Cicaplast Baume B5, a za njegu normalne kože redovito sindet za pranje i balzam za njegu tijela i lica.

3. KAKO RODITELJI MOGU NAJBOLJE POMOĆI DJETETU U BORBI S ATOPIJOM?

Mogu pomoći tako da redovito njeguju kožu po preporukama dermatologa uz izbjegavanje alergena ako su u podlozi i alergije te provocirajućih čimbenika kao što je hladnoća, burovito vrijeme, suhi zrak u stanovima, uz adekvatnu zaštitu kože odgovarajućim emolijensima.

4. VI STE DERMATOLOG, ALI STE I OTAC. JEL VAŠE DIJETE IMALO NEKI OBLIK DERMATISA U RANIJOJ DOBI?

Oba moja sina, stariji Duje 14g i mlađi Lovre 10g su mi imali manje ekceme koje sam uspješno rješavao s dermokozmetikom iz linije La Roche-Posay, koje i dan danas redovito koristimo svi za njegu kože.

5. KAKO IZGLEDA ILI JE IZGLEDALA RUTINA NJEGE S VAŠIM DJETETOM?

Obavezno kupanje sa Syndet kremastim gelom te Lipikar Baume AP+M odmah nakon kupanja, uz nastojanje da redovito mažu ruke s Lipikarom kad idu van kao i prije spavanja.

6. KOJI SU VAŠI OMILJENI TRENUCI S DJETETOM?

Kad vidim da spavaju s osmijehom na licu, kad se probude, a ja uz njih i vidim taj prvi jutarnji sneni osmijeh kad me ugledaju, ili kad ih budim ljubeći im slatke obraze...kao i svako igranje s njima u kući, parku, na igralištu i sl.

7. TIJEKOM GODINA PRAKSE, DA LI STE PRIMIJETILI DA SVE VIŠE TATA VODI DJECU NA PREGLEDE, DA TO NIJE SAMO „DUŽNOST“ MAMA?

Najslađe mi je kad dođu zajedno mama i tata, a tata drži dijete u rukama i ne pušta ga iz ruku i on sve pokazuje i govori o problemima kože koje dijete ima, a mama sa strane zaljubljeno gleda.

8. KOJE SAVJETE BISTE DALI KAO DERMATOLOG I KAO OTAC MLADIM TATAMA?

Da kod svakog problema sa kožom djeteta smireno reagiraju, ne stvaraju paniku, slušaju i primjene preporuke dermatologa za njegu kože, a kao otac da sudjeluju čim više u odgoju i njezi djeteta, jer na taj način s djecom postižemo intimnije odnose, a oni s time sigurnost i oslonac da smo uvijek tu kad zatreba.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci