Saznajte odgovore na pitanja o bubuljicama

Img_Saznajte odgovore na pitanja o bubuljicama

Akne, bubuljice, proširene pore

Kako smanjiti vidljivost proširenih pora?

Proširene pore su znak pojačane aktivnosti žlijezda lojnica. Žlijezde lojnice su izraženije na masnoj koži tako da njega sa kremama i kozmetikom koja je prilagođena tom tipu kože u konačnici dovodi do manje vidljivih pora jer se smanji izlučivanje loja. Ukoliko se radi o jače izraženoj problematici rade se kemijski pilinzi, tretmani laserom i botoksom.

A miteseri? Sitne bubuljice na obrazima i na predjelu čela?

Miteseri su početni oblik akne i to su izrazi zatvorenih izvodnih kanala žlijezda lojnica. Ukoliko je potrebno uz posebnu terapiju i njegu kod  kuće, može se raditi i kemijske pilinge te prema preporuci i čišćenje lica.

Što je najbolje za liječenje ožiljaka od akni ili bubuljica?

Ovisno o izražaju i obliku ožiljaka najbolje je raditi kombinacije kemijskih pilinga i stimulacije kože sa tretmanima vlastitom plazmom, biorevitalizacijom i slično. Takvi postupci uvijek zahtijevaju vrijeme  i više procedura da bi mogli doći do rezultata.

Kako se učinkovito riješiti tamnih mrlja (hiperpigmentacije) nakon samog prištića?

Hiperpigmentacije su vid ožiljka tako da uz terapije kod kuće je potrebno raditi i ablativne metode kako bi se što prije postigao rezultat.

Bubuljice na dekolteu - što s njima?

Na dekolteu se koža ponaša jednako kao i na licu te se akne također mogu javiti i na tom dijelu kože, kao i na leđima. Procedure i postupci se provode kao i za lice, posebno prilagođenom kozmetikom i svakodnevnom njegom.

Pubertetski prištići na obrazima, kako ih se riješiti i da li ih treba istiskivati?

Pubertetski prištići mogu biti sastavni dio sazrijevanja kože, ali ako se radi o težim oblicima gdje su upaljeni i gnojni svakako ih treba liječiti jer je to dob kada je mladima jako važan izgled, a u konačnici mogu imati posljedične ožiljke za cijeli život. Svakako od najranije dobi savjetujem posebnu njegu takve kože.

Kako se najlakše riješiti mitesera?

Miteseri su početni oblik akne i to su izrazi zatvorenih izvodnih kanala žlijezda lojnica. Ukoliko je potrebno uz posebnu terapiju i njegu kod  kuće, može se raditi i kemijske pilinge te prema preporuci i čišćenje lica.Treba naglasiti da je to stanje kože koje će se ukoliko prestanemo sa odgovarajućom njegom, ponovno vratiti.

Razlika između otvorenih i zatvorenih komedona?

Otvoreni komedoni su obično miteseri sa crnim vrhom i lakše se prazne od onih zatvorenih koji su obično bijele boje ili u boji kože i začahureni su u koži, dublji su i teže ih je drenirati i očistiti. I jedan i drugi oblik su početna faza akne vulgaris.

Što raditi sa sitnim potkožnim prištićima?

Sitni potkožni prištići su zatvoreni komedoni i prvi stadij akne vulgaris. Od njih dalje mogu nastati upalne promjene i jače izražene akne. Takve promjene se mogu čistiti klasičnim tretmanima čišćenja lica, ali obavezno uz prethodnu pripremu kože posebnom kozmetikom ili kemijskim pilinzima.

Da li šminka znatno pogoršava stanje akni?

Šminka može pogoršati stanje akne ukoliko je ona teška i neadekvatna za takav tip kože. Savjet je da šminka bude što laganija i da se radi o puderima i kremama koje kao pigment sadrže minerale koji ne zatvaraju dodatno pore.

Da li kontracepcijske pilule pomažu ili pogoršavaju stanje kod problema s aknama?

Kontracepcijske pilule su često izbor liječenja ukoliko se radi o policističnim ovarijima ili nekim drugim jačim oscilacijama spolnih hormona. 
Ukoliko su kontraceptivi sa antiandrogenim djelovanjem, njihov učinak na kožu je uvijek sebosupresivan i vidljiv kao pozitivan na problematičnoj koži.

Zbog čega su baš brada i čelo najviše podložni izbijanju akni?

Ovisno o tipu kože i rasporedu žlijezda lojnica te o tipu stimulacije hormonima, akne se javljaju najčešće tamo gdje se prirodno nalazi povećani broj lojnica i znojnica.

Njega različitih tipova kože

Dehidrirana koža sklona aknama? Kako ne isušiti dodatno kožu, a riješiti problem?

Njega problematične kože ne mora uvijek značiti dodatno isušivanje ukoliko se izaberu dobre opcije  krema i gelova, (npr. Effaclar Duo (+) njega), a ukoliko se i uz ovakvu prilagođenu kozmetiku koja minimalno isušuje kožu događa da je ona dehidrirana na nekim regijama, onda se uz nju stavlja i dodatna njega hidratantnim kremama.

Proizvodi i njihovi sastojci

Koja je razlika između gelova bez sapuna i sa sapunom?

Sapuni po svom kemijskom sastavu imaju djelovanje na kožu koje odmaščujuće, a to za neke vrste kože može biti veliki problem ako su po tipu suhe. Suhoća kože je uvjetovana nedostatkom zaštitnog lipidnog sloja koji čuva vlažnost . Ukoliko se on dodatno uklanja, koža će imati više izraženiju suhoću. Zato se savjetuje koristiti  sindete koji su prilagođeni da čiste kožu bez isušivanja.

Utjecaj sunca na kožu

Zašto koža sklona aknama ne smije biti izložena suncu?

Koža bilo kojeg tipa mora biti dodatno štićena od sunca, a ako se radi o problematičnoj koži, ona će na suncu uz prolazno poboljšanje na koncu doživjeti pogoršanje. Koža se od štetnog utjecaja sunca štiti tako da površinski sloj zadebljava, a to se na takvoj koži vidi kao zatvaranje pora i pogoršanje nalaza obično nakon povratka s mora i prestanka utjecaja sunca i mora.
Danas postoje kreme koje su terapijske i u svom sastavu osim aktivnog djelovanja imaju i zaštitu od sunca.

Hrana i akne

Koliko hrana koju jedemo utječe na kožu lica? I ako da, koja hrana ne utječe dobro na kožu lica? Utječe li prehrana na stvaranje sebuma? Koje namirnice obavezno izbjegavati?

Prehrana utječe na stvaranje sebuma kod svih, a naročito kod ljudi koji u svom genu imaju sklonost inzulinskoj rezistenciji i pretilosti bez obzira ako to nije izraženo u fizionomiji. Hrana koju treba izbjegavati su masniji i mliječni proizvodi, kao i svi oblici nezdrave brze hrane jer ona nosi u sebi visoki glikemijski potencijal.  Također i svi oblici slatkiša kod nekih osoba pokazuju odraz u smislu pogoršanja.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci