Štetnost UV zračenja

Img_Štetnost UV zračenja

Sunčevo svjetlo sudjeluje i u nastanku raznih degenerativnih i malignih bolesti kože (elastoza, tumori) na način da djeluje izravno (opekline i fototoksične dermatoze) ili posredovanjem drugih tvari (fotoalergijske pojave).

mag. phar. Aisa Zanki-Zelić

mag. phar. Aisa Zanki-Zelić

Od ukupnog Sunčeva zračenja na vidljivi dio spektra (400-800 nm) otpada 50 %, na infracrveni dio spektra (800-2500 nm) 40 %, a samo 10 % Sunčeva spektra otpada na ultravioletno (UV) zračenja (200-400 nm). No upravo je taj najmanji dio Sunčeva spektra biološki najaktivniji. Na temelju duljine vala i bioloških osobina indukcije eritema (crvenila) i melaninskih pigmentacija, UV-zračenje dijelimo u tri područja: UVC (200-280 nm), UVB (280-320 nm) i UVA (320-400 nm).
U novije vrijeme sve više se govori i o djelovanju infra crvenih (IR) zraka (800 do 1440 nm), ali i vidljivog svjetla (400 do 800 nm), posebno kod hiperpigmentacijskih poremećaja kao što je melasma. IR zrake mogu oštetiti ekspresiju gena u stanicama kože pridonoseći starenju kože, ali i fotokarcinogenezi.
Na vidljivi spektar sunčevog svjetla dosada se malo obraćala pozornost, no ono što se zna je da ima puno manje učinaka na kožu od UV zračenja, ali da je bitno u pogoršanjima nekih dermatoloških bolesti kao što je porfirija, solarna urtikarija, polimorfna svjetlosna erupcija i sl. UVC–zračenje ne dopire do zemljine površine, već se ove zrake apsorbiraju u ozonskom omotaču Zemlje. UVB-zrake iz Sunčeva svjetla prodiru do Zemljine površine te uzrokuju iritacije konjuktive oka. Ove zrake ne prolaze prozorsko staklo, ali prolaze kroz kvarcno staklo i vodu. Na koži uzrokuju eritem i to 12-24 sata nakon što je koža obasjana, a nakon 48-72 sata koža počinje tamnjeti. UVB-zrake glavni su medijator konverzije 7-dihidroksikolesterola u biološki aktivan oblik vitamina D3.Veće doze UVB-zračenja uzrokuju akutna i kronična oštećenja stanica epidermisa i vezivnog tkiva, te promjene stanične membrane što je osobito važno za karcinogenezu. Ovisno o dozi UVB-zračenja, prvo nastaje unutarstanični edem, a kasnije se pojavljuju diskerotične stanice („sunburn“ stanice) koje su jedno od očitovanja malignog rasta, a nastaju između ostalog zbog oštećenja DNK.

Kako bi se lakše pamtilo UVB zrake povezuju se s engleskom riječi „burn“-opekline. UVA-zračenje dio je Sunčeva svjetla koje na Zemljinu površinu prodire u malim količinama. U malim dozama ne uzrokuje eritem na koži kao ni pigmentaciju. U većim dozama uzrokuje eritem i tzv. neposrednu pigmentaciju. Kako bi se utjecaj UVA zraka lakše pamtio, slovo A povezuje se s engleskom riječi „aging“-starenje.

clanak slika

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci