#FreeFromSpots

Riješi se bubuljica uz pomoć 12 Youtubera i dermatologa

Savjeti stručnjaka

Što su zapravo akne?

v_article-what_is_acne.jpg

Osnove o aknama: 6 stadija bubuljica

Bubuljice, prištići, akne…zovi ih kako želiš. Pogađaju gotovo sve mlade, ali i dobar dio odraslih. Ovo mrsko stanje uzrokuje različite tipove bubuljica koje se javljaju na licu, leđima ili prsima, no što uzrokuje akne i kako to sve funkcionira?

Biologija nepravilnosti

Korak 1:

Akne su stanje kože koje nastaje zbog promjene u razini hormona, posebno u pubertetu i tijekom mladosti. Hormoni poznati kao androgeni potiču lojne žlijezde na lučenje sebuma kroz male otvore na koži zvane folikuli.


Akne su u stvari nepravilni rad lojnih žlijezda i folikula. U normalnim uvjetima sebum štiti kožu vodootpornim slojem, no hormonalne promjene uzrokuju prekomjerno lučenje sebuma što kožu čini puno masnijom.

Korak 2:

Promjene se javljaju kod stanica na površini kože kao i na sluznici folikula. Gornji sloj kože postaje deblji i ljepljiviji uslijed utjecaja tih hormona. Rezultat?

Korak 3!

Folikuli se začepljuju ljepljivim spojem stanica i sebuma. Nastaju miteseri tamo gdje spoj poptrima tamnu boju u kontaktu sa zrakom, a gnojni prištići gdje se nalazi ispod površine kože.

Spremni na korak 4?

Sad nastupaju dosadne bakterije P. Acnes. Razmnožavaju se u okolini bez zraka poput začepljenih pora i uzrokuju upalu. Posljedica: povećan broj crvenih prištića, pustula, pa čak i dubljih teških lezija zvanih nodule i ciste.

Korak 5:

Čišćenje. Nastanjuju se makrofagi, velike stanice koje sakupljaju otpad, i uklanjaju oštećeno tkiva te potiču kožu da konačno započne s obnovom. To traje danima, pa čak i tjednima, ovisno o ozbiljnosti stanja.

Korak 6:

Posebna faza u kojoj ponovno preuzimaš kontrolu. Uz pravi tretman možeš preskočiti neki od gore navedenih stadija. Nema potrebe da to prolaziš sama: zatraži stručni savjet od ljekarnika ili doktora.