#SaveYourSkin

Bolja zaštita kože za Vas i Vaše najmilije
Isprobajte, zaštitite se i budite sigurni na suncu

Preuzmite ABCDE metodu

Upoznajte štetne učinke sunca

v_damaging_effect.jpg

Način na koji sunce utječe na naše tijelo povezan je s raznim čimbenicima uključujući dob, osjetljivost kože, okolinu i uvjete izlaganja. Prekomjerno izlaganje suncu može imati kratkoročne i dugoročne učinke od kojih se nemoguće zaštititi, od površinskih opeklina do karcinoma kože.

Trajan osjećaj neugode

Izlaganje suncu često je ugodno, no neugoda koju može uzrokovati može vrlo brzo dovesti do problema.

  • Opeklina od sunca ili solarni eritem najčešći je znak prekomjernog izlaganja UVB zrakama.
  • Određeni dermatološki poremećaji poput atopije ili rozaceje kožu čine iznimno osjetljivom na promjene u okolini, a posebno na sunce koje može uzrokovati neugodne reakcije.
  • Iako sunce naizgled poboljšava akne na početku, učinci su kratkotrajni: izlaganje UV zrakama zadebljava gornji sloj kože. Čuvajte se povratnog učinka koji dovodi do pojave bubuljica nakon ljeta.
  • Fotodermatoza se javlja nakon izlaganja suncu zbog nenormalno visoke osjetljivosti na UV zrake. Kao što je poznato, alergije na sunce ili benigna ljetna svjetlosna erupcija uzrokuju male crvene prištiće koje se javljaju na području prsa, ramena, nogu i ruku.

Koje su posljedice izlaganja nezaštićene kože suncu?

Zaštita započinje u djetinjstvu

Od najmlađe dobi izlaganje suncu ima veliki utjecaj. Dječja je koža nježnija od kože odraslih i nenavikla na sunce jer se i manje izlaže te bi ona trebala biti u središtu naše pažnje.

Svaka se osoba rađa s određenom otpornšću na sunce koja štiti od određene količine UV zraka. Kad se ta zaliha iscrpi, tijelo više nije u stanju popravljati štetu uzrokovanu suncem. Što se dijete ranije izlaže suncu, brže se njena/njegova otpornost na sunce iscrpljuje. Kako bi se ta rezerva sačuvala, jedino je rješenje koristiti učinkovitu zaštitu već od najmlađe dobi.

Budite upoznati s najboljim sredstvima zaštite

Dermatološki laboratorij La Roche-Posay posvećen je borbi protiv karcinoma kože i ima razvijene preventivne edukativne alate dostupne svima. Interaktivne stranice Myskincheck.org potiču samopreglede u svrhu ranog otkrivanja sumnjivih lezija. Ukoliko primijetite novu promjenu ili ste u dvojbi, posjetite dermatologa što je prije moguće. Imajte na umu da Myskincheck.org nije zamjena za dermatologa koji jedini može postaviti dijagnozu sumnjive lezije i odlučiti treba li započeti s liječenjem.

10 godina posvećeni karcinomu kože

Ukoliko se otkriju na vrijeme, 90%  karcinoma kože je izlječivo. U suradnji s dermatolozima La Roche-Posay je posvećen otkrivanju i prevenciji karcinoma kože.

Otkrijte MySkinCheck
  • Facebook