#SaveYourSkin

Bolja zaštita kože za Vas i Vaše najmilije
Isprobajte, zaštitite se i budite sigurni na suncu

Preuzmite ABCDE metodu

Trudne žene i sunce: opasnost od trudničke maske

v_article_pregnancy-mask.jpg

Tijekom trudnoće žensko tijelo stvara više ženskih hormona to uzrokuje povećanu tvorbu melanina. Ukoliko je koža na suncu za to vrijeme, može se primijetiti hiperpigmenatcija na licu. To je poznata trudnička maska ili kloazma.

Simptomi

Utjecaj hormona...

Trudnička maska pogađa veliku većinu žena već od 4. mjeseca trudnoće. Trudnoća potiče žensko tijelo na tvorbu značajno više razine ženskih hormona (estrogena) to uzrokuje i porast sinteze melanina. Ova se hiperpigmentacija javlja o obliku smeđih ili sivkastih točkica, najčešće na sredini cela, na bradi i oko usta. Poprima izgled pigmentiranih mrlja smeđe boje i nepravilnog oblika.

Podrijetlo

...i sunce

Izlaganje suncu uvelike povećava opasnost od nastanka trudničke maske. Količina izlaganja za jasnog, lijepog dana može uzrokovati prekomjernu tvorbu melanina to može biti dovoljno za nastanak kloazme. Točkice uglavnom nestaju 6 mjeseci nakon poroda, no opasnost od ponovnog nastanka tijekom sljedeće trudnoće je velika. Iz tog je razloga preporučljivo spriječiti pojavu trudničke maske.

Liječenje

Sprečavanje trudničke maske

Za sprečavanje pojave trudničke maske slijedite sljedeće pravilo: štitite Vašu kožu svakoga dana, čak i u gradu. Nije cilj sakriti se od sunca, već slijediti nekoliko pravila dok mu se izlažemo.

  • Nosite šeširić
  • Zaštitite Važu kožu sredstvom potpune zaštite od sunca
  • Nanosite kremu svaka dva sata
  • Navečer kod kuće koristite kremu protiv nastanka pigmentacija kao prevenciju.

Ove je mjere opreza potrebno poduzimati bez obzira na doba dana.

Ne oklijevajte upitati dermatologa za više informacija.

  • Facebook