#SaveYourSkin

Bolja zaštita kože za Vas i Vaše najmilije
Isprobajte, zaštitite se i budite sigurni na suncu

Preuzmite ABCDE metodu

Učite o karcinomu kože:
usvojite dobre navike

Danas je opasnost od nastanka karcinoma kože 1/100[1]. Dulji praznici, potraga za još sunčanijim odredištima, vanjske aktivnosti i umjetna preplanulost objašnjavaju sve veći broj karcinoma kože.

1 Liga protiv raka

Fotozaštita

prof. Giuseppe Argenziano, dr.med., predsjednik Međunarodnog društva za dermoskopiju

Karcinom kože: što je to?

Postoje 3 tipa lezija:

  • Aktinične i solarne keratoze: Ove vrlo uobičajene lezije nisu karcinomi kože. To su ljuskasta područja hrapava na dodir i javljaju se na površini kože nakon duljeg i ponavljajućeg izlaganja suncu. Ukazuju na gubitak prirodne sposobnosti kože da se zaštiti od sunca i UV zraka. Neke od njih mogu dovesti do nastanka karcinoma kože.
  • Karcinomi: Predstavljaju 90% karcinoma kože i uglavnom ih uzrokuje ponavljajuće izlaganje suncu u odrasloj dobi. Rano otkriveni karcinomi mogu se liječiti jer sporo rastu. Pošto se karcinomi uglavnom nalaze na licu, kasno otkrivanje može dovesti do neuglednog ožiljka. Ukoliko imate ikakvu sumnju, posjetite dermatologa.
  • Melanom: Maligni tumor. Ovo je najopasniji karcinom kože jer ugrožava život pacijenta. Nastaje kao rezultat kratkog intenzivnog izlaganja suncu poput onih koja uzrokuju opekline. Javlja se u obliku smeđih ili crnih pjega na zdravoj koži i u 35% slučajeva nastaje iz već postojećeg madeža. Ukoliko se dijagnosticira tijekom prvog stadija razvoja, u potpunosti se liječi medicinskim tretmanom. Ako otkrijete sumnjivu leziju, ključno je da posjetite dermatologa.

Umjetne UV zrake: siguran put do preplanulosti?

Prirodna preplanulost je obrambeni mehanizam protiv UVB zraka. Solariji, međutim, koriste bezbolne i štetne UVA zrake. One proizvode lažni ten odgovoran za prerano starenje kože i povećavaju opasnost od nastanka karcinoma.

Dobre navike za sigurnost na suncu

  • Izbjegavajte izlaganje suncu u doba dana kad je ono najjače: 50-70% karcinoma kože povezano je s prekomjernim izlaganjem UVB i UVA zrakama.
  • Reducirajte izlaganje djece suncu: 80% karcinoma kože uzrokovanih suncem javlja se prije 18. godine. Otečenja uzrokovana izlaganjem suncu i jakom sunčevom zračenju između djetinjstva i odrasle dobi dovodi do nastanka karcinoma.
  • Koristite vrlo visok zaštitni faktor koji štiti od UVB i UVA zraka i ne zaboravite ga nanositi svaka 2 sata te nositi naočale i šeširić.
  • Posjetite dermatologa ukoliko se pojavi lezija ili primijetite promjene na madežu.

Podaci:

90 %karcinoma kože je izlječivo ukoliko se otkriju na vrijeme*.*www.euromelanoma.org/intl/node/25 epidemiological fact sheet
  • Facebook