Moj dnevnik osjetljive kože

Zadržati osjetljivu kožu u sigurnoj zoni

Img_Zadržati osjetljivu kožu u sigurnoj zoni

Uz toliko tekstura, mirisa i završnih slojeva u ponudi osjetilno iskustvo njege za kožu može biti trenutak čistog ugađanja. No za žene s osjetljivom kožom i njenom krhkom barijerom te reaktivnim živčanim završecima police s kozmetikom pravo su minsko polje!
Brojne marke tvrde da nema štetnih tvari u formulama, no proizvodi svejedno ne ispunjavaju očekivanja te potiču osjetljivu kožu na reakciju u obliku peckanja, bockanja i crvenila.

Osjetljiva koža reagira na vanjske agresore i kod nje je manje zaista više te joj je potrebna najstručnija njega. Nastavite čitati i naići ćete na praktični vodič koji će Vas voditi u potrazi za primjerenim proizvodom kako bi Vaša osjetljiva koža ostala u sigurnoj zoni.

3 koraka u odabiru proizvoda za njegu osjetljive kože

Za njegu svoje osjetljive kože svaka bi žena trebala imati određene proizvode poput nježnog mlijeka za čišćenje ili micelarne vode, visokotolerantnog hidratantnog sredstva i zaštite za sunce širokog spektra. No, čime započeti kad Vaša koža reagira i na najosnovnije proizvode?

1

Korak 1: Zaštita od poznatih iritansa i sensibilizatora

Kad čitate etikete na proizvodu, pazite da sadrže određene informacije poput „ispitano na osjetljivoj i alergijama sklonoj koži.“ Ne bi smjelo biti ni uobičajenih štetnih tvari koje mogu uzrokovati simptome na osjetljivoj koži:

  • mirisi
  • bojila
  • lanolin
  • alkohol

Kod šminke i laka za nokte uvijek provjerite je li razina nikla pod nadzorom pošto je to još jedan senzibilizator kojeg samo neke marke navode.

2

Korak 2: Budite zahtjevni kad je riječ o pakiranju

Čak i najčišća formula može uzrokovati osjetljivost kože ukoliko nije zaštićena. Zašto? Zbog pojave zvane retrogradna kontaminacija kad čestice u zraku – mogući iritansi ili alergeni – ulaze u pakiranje nakon što je otvoreno. Mikroskopski iritansi i alergeni mogu kontaminirati Vašu pažljivo odabranu dnevnu njegu.

Pakiranje kompatibilno s osjetljivom kožom moralo bi u idealnoj situaciji biti hermetičko, odnosno zračno nepropusno, sa zaštitnim ventilima da se izbjegnu kontaminacija i oksidacija. Proizvod ne smije doći u kontakt ni s jednim metalnim sastojkom posto ioni metala senzibiliziraju kožu.

3

Korak 3: Napravite epikutani test (patch test)

Jedini način da budemo 100% sigurni u Vašu toleranciju na proizvod je testirati ga.  Nanesite malu količinu na Vašu podlakticu i prekrijte vodootpornim flasterom. Nakon 48 sati provjerite reakciju – ukoliko područje nije crveno, možete koristiti proizvod na licu bez straha.