Moj dnevnik osjetljive kože

Život s osjetljivom kožom: stvarni utjecaj na kvalitetu života

Img_Život s osjetljivom kožom: stvarni utjecaj na kvalitetu života

Od rođenja vaša Vas koža svake sekunde svakoga dana štiti zaštitnom barijerom. Čuva Vas od vanjskih čimbenika, udaraca i brojnih štetnih tvari u našoj okolini. A svejedno tu veliku ulogu koju koža ima u našim životima uzimamo zdravo za gotovo.

Koža postaje problem sve većem broju ljudi. Postala je osjetljiva i više ne podnosi u tišini stresove i napore svakodnevnog života. Počela je protestirati, izražavati nezadovoljstvo putem simptoma poput crvenila, peckanja, bockanja... U najtežim slučajevima žene s osjetljivom kožom osjećaju da moraju izbjegavati „visokorizične“ situacije što znači da ne žive baš bezbrižan i ispunjen život.

Stručna dermatološka marka La Roche-Posay dijeli s Vama svoja znanja o istinskom utjecaju osjetljive kože na život žena i savjetuje Vas kako ponovno preuzeti kontrolu.

Vaša jutarnja rutina njege kože može utjecati na ostatak dana

Prva stvar koju poželite učiniti ujutro još napola sneni jest priuštiti si jedno dugo, toplo tuširanje. No mnogim ženama predugo izlaganje toploj vodi ostavlja na koži osjećaj zatezanja, kao da je koža pretijesna, i vidljivo crvenilo. Rumeni obrazi utječu na samopouzdanje i ženu čine nesigurnom. Nije od pomoći ako ujutro imate važnu  prezentaciju ili razgovor za posao!

Znanost iza iskustva žena s osjetljivom kožom: ovo je klasični scenarij – vruća voda pri jutarnjem tuširanju potiče otpuštanje histamina u koži što uzrokuje lančanu reakciju iritacija. Važno je da je jutarnje tuširanje kratko i da je voda mlaka. Alkalni sapuni uklanjanju zaštitnu barijeru kože, stoga koristite micelarnu vodu i mlijeka za čišćenje.

Neprimjeren make-up može loše utjecati na Vaš društveni život

Dok mnoge žene vide make-up kako trenutak čistog užitka i samoizražavanja, za one s osjetljivom  kožom, police sa šminkom su poput minskog polja. Koža peče, svrbi i bocka neposredno nakon nanošenja i postaje neujednačena i puna mrlja – sušta suprotnost onome što se želi postići šminkom! Te su žene izgubile vjeru u šminku i moraju odlaziti na društvena događanja bez šminke ili  - ili jednostavno, ostati kod kuće.


Znanost iza iskustva žena s osjetljivom kožom: Mnoge žene s osjetljivom kožom ulažu vrijeme i novac u alergološka testiranja u želji da odrede sastojak odgovoran za njihov buran odnos s make-upom. Kad dobiju negativan test, razumljivo je da su razočarane i frustrirane. Osjetljivu je kožu teže odrediti nego alergiju i svaka žena mora sama pronaći čimbenike koji utječu na njenu osjetljivost.
Strategija je pažljivo gledati etikete proizvoda: proizvodi bi trebali biti testirani na osjetljivoj i alergičnoj koži s minimalističkim formulama bez mirisa, alkohola i poznatih alergena poput nikla. Uz proizvode stručnih marki osjetljiva koža pronalazi svoju ljepotu dok se vi igrate s najnovijim trendovima!

Osjetljiva koža može ženu lišiti sna za ljepotu

Jedan od najmučnijih – i iznenađujućih – načina na koji osjetljiva koža utječe na kvalitetu života u žena je poremećaj sna. Sve veći broj žena žali se na buđenje uz uznemirujući svrbež i bockanje po licu – grubo buđenje i užasan početak dana!

Znanost iza iskustva žena s osjetljivom kožom: Simptomi osjetljive kože često se pojavljuju odmah ujutro, neke pacijente čak i bude prerano iz sna. Zašto? Rano ujutro raste razina histamina, pokretača svrbeža, koji potiče pojavu simptoma osjetljive kože. Najnapredniji proizvodi za noćnu njegu taj osjećaj drže pod nadzorom i pomažu ženama da se bude vesele i svježe.