Lipikar obitelji

Omogućite bolji život
djeci s kožom sklonom atopiji

Život s atopijskim dermatitisom

Dermatolozi su tu da pomažu obiteljima
Glavni izazov na prvom savjetovanju s dermatologom predstavlja opisivanje simptoma kako bi se atopija mogla dijagnosticirati i pronalaženje prikladnog tretmana, no to nije sve. Ekcem je bolest koja je često razlog izolacije oboljele osobe i zabrinutosti obitelji. Nemojte se ustručavati i opišite svoj svakodnevni život s bolesti: intenzitet svrbeža, boli, poremećaja spavanja, pad samopouzdanja, anksioznost, poteškoće u liječenju obuhvaćenog područja, u školi, obiteljskom životu itd.
Kad su djeca dovoljno stara da se izraze, osim o simptomima koji utječu na njihovu kožu mogu razgovarati i o svojim osjećajima.

Mreža podrške obiteljima
Svaki je slučaj jedinstven, a dermatolozi su traženi partneri za prilagođeno liječenje bolesti.
Nakon što se dijagnoza uspostavi, i ako ekcem utječe na obiteljski život podrška ostalih roditelja može pomoći oboljelima da se osjećaju manje usamljenima. Dijeljenje svojeg iskustva s onima koji imaju ili su imali isto iskustvo velika je utjeha. To može pomoći roditeljima da se prestanu osjećati krivima i da usvoje nove navike koje su pomogle drugima (hladne kreme, sušenje rublja u kući tijekom razdoblja oprašivanja, nanošenje kreme na područja koja svrbe nekoliko puta dnevno, hidroterapija itd.). Roditelji također mogu raspravljati o bolestima s bliskim prijateljima ili na društvenim mrežama.

Idealan forum: škola atopije
S kime možete podijeliti teret besanih noći? Tihe borbe? Stres i iscrpljenost? Nade i neuspjesi? Organizirana po skupinama i pod vodstvom medicinske sestre, radionica je forum za rasprave između pacijenata.
Mogu postavljati pitanja i opisati svoju patnju: stezanje, češanje i nezadovoljstvo vlastitim izgledom glavne su pritužbe pacijenata s atopijskim dermatitisom.

Škole atopije održavaju se u bolnicama za odrasle i djecu s atopijskim dermatitisom kao oblik terapeutske edukacije. Nadgledaju ih zdravstveni djelatnici - medicinske sestre, pedijatrijske medicinske sestre, liječnici i psiholozi - koji pomažu pacijentima da ne pretjeruju, da bolje razumiju i da se bolje nose s bolešću na svakodnevnoj bazi.

Tako oboljeli postanu svjesni vlastitih mogućnosti da poboljšaju svakodnevni život i potaknu pouzdanje u tretman i brigu o svojem stanju koje se ne liječi uvijek pravilno. Pacijenti također mogu izraziti svoje nezadovoljstvo zbog reakcija drugih ljudi, naučiti prave reflekse za ublažavanje boli i svrbeži te razumjeti bolest i tretman.
Upoznavanjem bolesti, oboljela osoba nauči skladnije živjeti s njome.

Škole atopije nude mjesto susreta na kojem svatko može pronaći oboljele osobe poput sebe. Mogu podijeliti svoja iskustva i boli, imati koristi od podrške i razgovarati sa zdravstvenim djelatnicima. To je mjesto na kojem se ljudi nauče osloboditi i izvući se iz izolacije te pobijediti osjećaj izopćenosti.

„Atopija nije neizbježna. Moramo govoriti o tome ljudima oko nas i našim liječnicima, s potonjima podijeliti naš strah od kortizona ili ih upozoriti ako propisani tretman ne funkcionira”,
profesor Jean François Stalder, voditelj Dermatologije u Sveučilišnoj bolnici u Nantesu