Usmjerenost na...

Bore: uzrokovane starenjem kože; odabrani aktivni sastojci djeluju na njihovo sprječavanje

Img_Bore: uzrokovane starenjem kože; odabrani aktivni sastojci djeluju na njihovo sprječavanje

Bore su jedan od znakova starenja i ženama predstavljaju veliku brigu. Razumijevanje različitih procesa koji uzrokuju njihovo pojavljivanje pomaže u odabiru najprikladnije njege protiv starenja kože i protiv nastanka bora.

Simptomi

Bore: biološki indikator starenja kože

Koža se starenjem mijenja i gubi prirodnu hidrataciju, a njezin osnovni sastav degenerira. Zbog nedostatne hidratacije i hranjivih tvari, smanjuje se stvaranje kolagena. Ova potporna vlakna slabe i koža gubi ton i čvrstoću. Slabi povezanost između derme i epiderme. Na površini kože pojavljuju se linije koje nazivamo borama. Bore su jedan od prvih vidljivih znakova starenja kože te se prvenstveno pojavljuju na licu. Razlikujemo dvije kategorije:

  • Izražajne bore koje se pojavljuju na čelu, između obrva te oko usana i u kutovima usana.
  • Bore su povezane s opuštanjem kože, gubitkom tona i čvrstoće kože. Zbog njih lice mijenja izgled, stvaraju se vrećice ispod očiju, na obrazima i podbratku.

Izvori

Procesi koji uzrokuju bore

Tri su procesa koja uzrokuju bore:

  • Djelovanje mišića: mišići pod kožom neprestano rade. Ove mikrokontrakcije utječu na stvaranje linija između kojih se koža zateže, te se napokon stvaraju nabori.
  • Promjena sastava kože: unutrašnje i fotoinducirano starenje kože vodi do slabije povezanosti između derme i epiderme.
  • Promjena reljefa kože: tijekom godina linije se, koje zatežu kožu, rastegnu i polako izdube. Ovaj se fenomen ubrzava nakon šezdesete godine života.

Tretmani

Odabrani aktivni sastojci za njegu protiv bora

Bore se ne mogu u potpunosti ukloniti, no uloga je kozmetike usporiti, odnosno spriječiti pojedine procese. Osnovni aktivni sastojci koji se koriste u prozvodima namijenjenim protiv starenja kože i protiv bora jesu antioksidansi, prokolagenske tvari (vitamin C i dr.), ovlaživači koji zadržavaju molekule vode (hijaluronska kiselina i dr.) te depigmentirajuće tvari.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci