3 pitanja za stručnjaka

Preporučujem produljeno trajanje tretmana kako bi se spriječilo ponovno izbijanje seborejičnog dermatitisa.

Img_Preporučujem produljeno trajanje tretmana kako bi se spriječilo ponovno izbijanje seborejičnog dermatitisa.

Seborejični dermatitis uobičajeno se pojavljuje na područjima koja su bogata lojnim žlijezdama: središnji dio lica, vlasište i prsa. Gljivica pityrosporum ovale ima važnu ulogu pri prouzročavanju upale. Kako se može liječiti? Savjet dermatologa.

Kako seborejični dermatitis utječe na pacijente koji dolaze u Vašu kliniku?

Utječe na odrasle, posebno muškarce.

Manifestira se u obliku ljuskica i crvene ljuskave kože na licu, oko strana nosa i iznad obrva. Općenito crvenilo lica i kože može imati više uzročnika - ne samo seborejični dermatitis. Pregled vlasišta često otkriva ljepljive ljuske na rubovima kose. Ponekad postoji zaobljena ljuskava mrlja na sredini prsa. Koža se lica lako nadraži. Vlasište svrbi. Problem ljuskica širi se s vremena na vrijeme, često tijekom perioda umora i stresa.

Puistjes door puberteit

Koža pacijenta koji pati od seborejičnog dermatitisa lako se nadraži jednostavnim pranjem lica.

Preporučujem nježna sredstva za čišćenje (micelarna otopina i drugi tipovi losiona), ali nikada sapun koji pospješuje nadraživanje. Hidratantne kreme često nisu vrlo tolerantne. Ipak, ako koža zateže, potrebna joj je vlaga. Ja odabirem dermokozmetički proizvod koji je tolerantan za kožu i koji sadrži aktivne sastojke koji olakšavaju problem seborejičnog dermatitisa.

Postoje li medicinski tretmani?

Ako je moguće, trebalo bi izbjegavati glavne kortikosteroide.

Neovisno o tome koliko su djelotvorni, kortikosteroidi mogu uzrokovati manje lezije nalik aknama na mjestima koja su bogata lojnim žlijezdama. Također mogu, ako se prečesto koriste, uzrokovati rozaceju. Ja prepisujem kreme protiv gljivica (s ketoconazolom ili ciclopirox olaminom) koje djeluju na pityrosporon ovale. Lokalno su tretmani na bazi litija učinkoviti. Preporučujem produljeno trajanje tretmana kako bi se spriječilo ponovno izbijanje seborejičnog dermatitisa.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci