3 pitanja za stručnjaka

Čišćenje masne kože zahtijeva posebnu njegu.

Img_Čišćenje masne kože zahtijeva posebnu njegu.

Masna je koža česta, posebice na licu i vlasištu. Javlja se kod prekomjerne aktivnosti lojnih žlijezda u koži pri čemu nastaje višak sebuma. Ovaj tip kože zahtijeva posebne mjere pri čišćenju i nanošenju šminke.

Što gledate kod pacijenata koji se žale na masnu kožu?

Pacijenti mogu imati sjajnu kožu na središnjem dijelu lica, posebice na čelu i nosu.

Pore su kože proširene i koža je zadebljana. U najtežim slučajevima primjećujemo masni sloj pri dodiru kože. Seboreja vlasišta njihovu kosu čini masnom i ljepljivom. Često mi govore da imaju problema sa šminkom.

Puistjes door puberteit

Čišćenje masne kože zahtijeva posebnu pažnju.

Svojim pacijentima objašnjavam da koža uvijek reagira suprotno od onoga što mi želimo: što smo uporniji pri uklanjanju sebuma, to ga koža više tvori kako bi ga nadomjestila. Stoga je važno koristiti proizvode formulirane za ovaj tip kože kako bismo izbjegli uporabu agresivnih sredstava za čišćenje. Često propisujem micelarnu otopinu ili mlijeka za čišćenje koja se ispiru vodom. Kožu bi trebalo čistiti nježno, i to navečer.

Puistjes door puberteit

Paradoksalno je to što je uloga sebuma štititi kožu od isušivanja.

No masna koža često postaje ljuskasta na površini, što ponekad uzrokuje seborejični dermatitis na središnjem dijelu lica. Pacijenti moraju koristiti proizvode posebno formulirane za ovaj tip kože. Propisujem kozmetiku na bazi vode kako ne bismo dodavali masno na masno. Biram hidratantne kreme koje matiraju kožu i čine je manje sjajnom.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci