Svjedočanstva

„Srećom, Ivanov se ekcem napokon povukao!"

Img_„Srećom, Ivanov se ekcem napokon povukao!"

Prvi znakovi atopijskog dermatitisa pojavili su se kad je Ivan imao tek četiri mjeseca. I njegov je otac u djetinjstvu imao ekcem. Pažljivim slijeđenjem preporuka dermatologa, Ivanov je dermatitis malo-pomalo nestajao. Njegova majka Darija govori o problemima s kojima su se susretali.

Kontekst

Darija, kada se kod Vašega sina pojavio atopijski dermatitis?

Pojavio se kada je Ivan imao oko četiri mjeseca. Do tada je naš sin imao prekrasno mekanu i glatku dječju kožu. Ja nisam imala ekcem u djetinjstvu. No moj je suprug prilično dugo patio od ekcema. Kada je vidio crvene površine na Ivanovu licu i laktovima, odmah je posumnjao na ekcem. Ivan se češao i njegova je koža postajala izrazito suhom. Napokon, utvrđeno je da ima atopijski dermatitis.

Simptomi

Predstavlja li Ivanov atopijski ekcem problem?

Da! Prije svega, to je stanje vrlo neprivlačno. Dok je bio vrlo mali, to ga očito nije smetalo. No i supruga i mene jako su boljeli komentari ljudi na ulici ili njihov čudan pogled kad bi vidjeli našeg sina. Kako je odrastao, postajao je opterećen izgledom svoje ljuskave kože. Prijatelji su ga u školi čak i ismijavali. Noću nije mogao spavati zbog svrbeža na koži. Katkad bi se izgrebao do krvi! Više o simptomima atopijskog dermatitisa.

Rješenje

Jeste li pronašli učinkovitu terapiju?

Predano smo slijedili sve savjete koje nam je dao naš dermatolog. Učinili smo sve što smo mogli kako bismo spriječili Ivanov doticaj s grinjama, životinjskom dlakom, plijesni i vlagom. Redovito smo prali tepihe, zavjese i Ivanove plišane igračke. Za kupanje smo uvijek koristili blage sapune i sredstva za pranje bez mirisa. Na ovaj smo ga način najučinkovitije mogli čuvati od kontakta s tvarima koje bi mogle izazvati nadraženost. Također, uvijek smo vodili brigu o optimalnoj hidratizaciji njegove kože. Nasreću, Ivanov se atopijski dermatitis napokon povukao kada je imao deset godina. Kad se svega sjetim, pomislim: „To je bila prava noćna mora!"
Jedno dobro sredstvo za pranje je Lipikar Syndet AP+. Pogodno je za osjetljivu i suhu kožu sklonu atopiji. Bez sapuna i mirisa.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci