Usmjerenost na...

Ljetna svjetlosna erupcija: vrlo čest tip alergije na sunce

Img_Ljetna svjetlosna erupcija: vrlo čest tip alergije na sunce

Još jedna vrsta alergije na sunce je fotoosjetljivost. Ljetne svjetlosne erupcije često nazivane alergijama na sunce najčešći je tip fotodermatitisa. Izazivaju ih sunčane zrake, a manifestiraju se kao osip, tj. male, crvene mrlje popraćene svrbežom. Postoji samo jedno rješenje: prevencija.

Simptomi

Izgled: male, crvene mrlje popraćene svrbežom

Benigna svjetlosna erupcija vrlo je uobičajena i obično pogađa žene u dobi od 15 do 35 godina. Ova neugodna i neatraktivna pojava javlja se u obliku malih, crvenih neravnina popraćenih svrbežom. Ne javlja se na licu, no javlja se na liniji vrata, ramenima, rukama i nogama te izrazito pogađa stopala. Crvenilo može proizlaziti iz osjetljivosti kože na sunce, ali i iz alergije na sunce.

Izvori

Primarni uzrok? UVA zračenje

Izazvana ultraljubičastim zrakama, točnije UVA zrakama, ljetna svjetlosna erupcija obično se javlja 12 sati nakon izlaganja. Njezino je ponavljanje često neizbježno. Svjetlosna erupcija može biti vrlo ozbiljna: više mrlja, jači svrbež i šire područje obuhvaćenosti.

Sammenheng

Prevencija

Primarna terapija i dalje je prevencija. Idealno rješenje jest izbjegavati svako izlaganje suncu i zaštititi se odjećom. Ako ste pak izloženi suncu, vodite brigu o sljedećem:

  • Izbjegavajte sunčanje između 12 i 16 sati
  • Odlučite se za postepeno izlaganje (20 do 30 minuta dnevno)
  • Koristite kreme za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom i spektrom (protiv UVB i protiv UVA zračenja)
  • Ponavljajte nanošenje kreme svaka dva sata
Ove se mjere opreza moraju poduzimati neovisno o dijelu dana.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci