3 pitanja za stručnjaka

Educiranje pacijenata o riziku povezanom s određenim lijekovima koji mogu izazvati fotoosjetljivost

Img_Educiranje pacijenata o riziku povezanom s određenim lijekovima koji mogu izazvati fotoosjetljivost

Induciranje fotoosjetljivosti rezultat je međudjelovanja ultraljubičastih zraka i osjetljive tvari koja se nalazi u koži. To može biti lokalno nanesen proizvod (parfem, lijek) ili molekula koja u kožu dospijeva cirkulacijom krvi (lijek koji izaziva fotoosjetljivost). Kako to možemo liječiti ili spriječiti? Savjeti dermatologa.

Koji su simptomi inducirane fotoosjetljivosti?

Osobe mogu imati vrlo burne reakcije na dijelovima tijela izloženim suncu.

Koža je crvena. Nalikuje na opeklinu od sunca. Reakcija se javlja neposredno nakon nanošenja proizvoda ili uzimanja lijeka. Reakcija također može nalikovati ekcemu koji se širi izvan izloženih dijelova tijela. Pojava ove fotoalergije često je zakasnjela (48 sati nakon izlaganja).

Što činiti u tim slučajevima?

Vizualni pregled kože tijela odmah upućuje na induciranu fotoosjetljivost.

Pacijente pitam jesu li uzeli lijekove i nanijeli kozmetičke ili ljekovite kreme. Mnogi medicinski proizvodi mogu izazvati fotoosjetljivost (određeni antibiotici, antidepresivi, protuupalni lijekovi itd). Ponekad, kad posumnjam na određeni lijek, pacijente upućujem na specijalistički pregled za testiranje izlaganjem ultraljubičastim zrakama. Naravno da pacijentu morate pružiti olakšanje, prekinuti tretman kad je to moguće te prekinuti izlaganje suncu.

Što preporučujete za prevenciju inducirane fotoosjetljivosti?

Pacijenti moraju biti informirani o riziku povezanom s uzimanjem određenih lijekova koji u vrlo velikoj mjeri izazivaju fotoosjetljivost.

Pacijenti bi se svakako trebali obratiti svom liječniku za savjet. Određeni lijekovi, kao što su lijekovi za srce, ne smiju se prekidati uzimati. Pacijentima savjetujem da izbjegavaju izlaganje suncu te da se, tijekom boravka na otvorenome, zaštite od sunca (odjećom, šeširom, proizvodima koji pružaju visoku zaštitu od sunca). Kad se izlažu suncu također trebaju izbjegavati nanošenje parfema direktno na kožu.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci