3 pitanja za stručnjaka

Za jake svjetlosne erupcije propisujem sintetičke lijekove protiv malarije

Img_Za jake svjetlosne erupcije propisujem sintetičke lijekove protiv malarije

Alergija na sunce najčešće se manifestira kao bezopasna ljetna svjetlosna erupcija. Karakterizira je izbijanje crvenih papula (mrlja) za sunčanih dana. Pogađa skoro 10 % odraslih. Dermatolozi se često susreću s ovim problemom kod svojih pacijenata.

Postoje li lijekovi koji mogu spriječiti pojavu svjetlosne erupcije?

Ja spremno uzimam dodatke prehrani koji sadrže beta karoten, selen i probiotike.

Oni se moraju uzimati mjesec dana prije prvog izlaganja suncu, kao i tijekom čitavog razdoblja izlaganja. Za jače svjetlosne erupcije propisujem terapiju sintetičkim lijekovima protiv malarije koji se trebaju početi uzimati 10 dana prije prvog izlaganja suncu. U manjoj mjeri propisujem fototerapiju koja se sastoji od nekoliko tretmana ultraljubičastim zračenjem prije prvog izlaganja suncu, zbog toga što svoje pacijente ne želim izlagati UV zračenju.

Kakav je profil pacijenata koji Vam se obraćaju za pomoć zbog simptoma ljetne svjetlosne erupcije?

Vrlo često riječ je o ženama u dobi od 15 do 35 godina.

One ne dolaze nužno ljeti, unatoč nazivu ovog stanja. Skijanje ili nekoliko sati na terasi kafića u proljeće mogu uzrokovati pojavu malih crvenih, često izbočenih, mrlja. Ova neprivlačna pojava moguća je na vratu, podlakticama i nogama. Ako se izlaganje suncu nastavi, koža se privikne i ove pojave nestanu.

Postoji li način prevencije ljetne svjetlosne erupcije?

Ona se javlja odjednom, bez nekih određenih faktora koji je uzrokuju, osim izlaganja suncu.

Jednom kad se pojavi, svjetlosna erupcija će se sistematično ponavljati prilikom svakog novog izlaganja suncu. Stoga svojim pacijentima, osobito onima koji imaju osjetljivu kožu, savjetujem koristiti učinkovite proizvode za zaštitu od sunca, koji filtriraju i UVB i UVA zrake.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci