3 pitanja za stručnjaka

U slučaju osjetljive kože losioni za čišćenje morali bi se koristiti bez ispiranja, uz sprejeve s termalnom vodom.

Img_U slučaju osjetljive kože losioni za čišćenje morali bi se koristiti bez ispiranja, uz sprejeve s termalnom vodom.

62 % žena tvrdi da ima reaktivnu, osjetljivu, iritabilnu kožu, netolerantnu na sve kozmetičke proizvode, čak i na vodu.  32 % muškaraca također se žali na osjećaj neugode. Kako smiriti tu osjetljivost? Savjet dermatologa.

Na što se uglavnom žale Vaši pacijenti s osjetljivom kožom?

Zapravo postoji više vidljivih znakova: suhoća kože, rozacea, crvenilo, ljuštenje.

Ponekad je to samo osjećaj topline i zatezanja koji se pogoršava nakon svakog nanošenja kozmetičkog proizvoda. Može postati trajan i nepodnošljiv. Uglavnom se javlja kod žena s tankom, blijedom i suhom kožom, kod žena koje su tjeskobne i pod stresom.

Što im savjetujete?

Tražim od njih da uklone sve čimbenike koji pokreću ili pogoršavaju ovu hipersenzibilnost.

Ovo se odnosi i na kozmetičke proizvode koje koriste te na način života. Ohrabrujem ih ograničiti konzumaciju alkohola, kave i začina, izbjegavati temperaturne razlike i izlaganje suncu i vjetru. A iznad svega, zabranjujem im koristiti proizvode koji sadrže kortizon koji, nakon što malo pomogne, oslabljuje i stanjuje kožu.

Što dakle mogu koristiti?

Preporučujem koristiti što je manje moguće kozmetičkih proizvoda te koristini proizvode bez mirisa ili s vrlo malo mirisa

i proizvode koji su posebno formulirani za osjetljivu kožu. Trebale bi se suzdržati i od uporabe sapuna ili kremastih pločica te koristiti losione za čišćenje bez ispiranja i sprejeve s termalnom vodom. Preporučujem im hidratantne kreme laganih tekstura, hladne kreme i proizvode za kosu koji ne nadražuju. I, na kraju, preporučujem im izbjegavati sredstva za čišćenje kože, maske za piliranje i proizvode protiv starenja.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci