Usmjerenost na...

Oko i kontura oka: vrlo osjetljivo područje

Img_Oko i kontura oka: vrlo osjetljivo područje

Vrlo tanka, nedovoljno zaštićena i prirodno podložna utjecaju brojnih čimbenika koji je mogu oštetiti, kontura oka jedno je od najosjetljivijih dijelova lica. Nježnost je ključ i za oko i za konturu oka.

Simptomi

Suzni film oka: prirodna zaštita

Površinu oka odlikuje svojevrstan prirodni štit od raznih vanjskih čimbenika koji mogu oštetiti ili nadražiti oko (prašina itd.): suzna tekućina. Njezin sastav čine prvenstveno organske soli, glukoza i kisik, a njezina je uloga „hraniti" površinski sloj rožnice. U slučaju oštećenja, suzni sloj više ne može igrati zaštitnu, obrambenu ulogu. Javlja se osjećaj neugode: suzne oči, crvenilo, suhoća i svrbež.

Izvori

Područje oko očiju: reaktivna zona

Koža oko očiju četiri je puta tanja od kože na ostalim dijelovima tijela. Nadalje, žlijezde lojnice se na ovom području nalaze u maloj količini te je hidrolipidni sloj, stoga, oskudnije opskrbljen za obavljanje svoje uobičajene uloge obrane od stresa. S 10.000 treptaja dnevno, kontura oka prvo je područje koje će pokazivati umor i znakove starenja: tamne krugove, vrećice i borice. Sve te pojave doprinose osjetljivosti područja oko očiju, naročito kad se ono mora dodatno suočiti sa šminkom koja nadražuje ili neodgovarajućim kozmetičkim proizvodima kao što su oni koji sadrže alergene ili mirise. Ovi svakodnevni mikrostresovi mogu uzrokovati alergijske reakcije: slabije crvenilo, suhu kožu, svrbež, otekline, itd.

Tretmani

Prilagođeni proizvodi za sprječavanje nadraživanja

Svako jutro i večer trebali biste koristiti posebne proizvode za osjetljive oči. Umjesto pretjerano masnih formula koje mogu uzrokovati oticanje očnih kapaka, odaberite tekuće i svježije proizvode. Također, odlučite se za sredstva za čišćenje u obliku gela ili losiona koji su manje agresivni i ne ostavljaju masni sloj. Isto tako, kako biste smanjili nadraživanje područja oko očiju, skinite kontakte leće prije uklanjanja šminke s očiju. Što se odabira šminke tiče, najbolji su odabir maskare, olovke, sjenila i tuševi s posebnom formulom za osjetljive oči. Oni će osigurati visoku toleranciju tijekom i nakon nanošenja. Eliminacija pigmenata i drugih sastojaka koji bi mogli uzrokovati alergije smanjuje rizik od reakcija i pruža osjećaj ugode s dermatološkog i oftalmološkog gledišta.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci