3 pitanja za stručnjaka

„Za njegu bebine kože preporučujem kreme koje potiču obnovu kože!"

Img_„Za njegu bebine kože preporučujem kreme koje potiču obnovu kože!"

Pelenski osip označava upalu u području bebine stražnjice, obično dijelu prekrivenom pelenama koje, zadržavajući mokraću i stolicu u kontaktu s kožom, stvaraju vlažno okruženje pogodno za razvoj iritacija. Riječ je o vrlo čestoj pojavi u beba, a većina ih se susreće s različitim stupnjevima ozbiljnosti ove pojave. Iako su općenito slučajevi manje ozbiljni no što su bili prije 20 ili 30 godina, pelenski osip se i dalje često javlja u naših najmlađih pacijenata.

U slučaju pojave pelenskog osipa, propisujem kreme koje sadrže protuupalne i antibakterijske sastojke, a poželjno bi bilo da sadrže i sastojke koji potiču obnovu kože. Tekstura je također vrlo važna. Mora biti dovoljno bogata kako bi se koža na pravi način zaštitila te se mora lako nanositi kako bismo izbjegli utrljavanje prilikom nanošenja.

Što uzrokuje pelenski opis?

Uglavnom mokraća i stolica: vlažnost, promočenost i kontakt s probavnim enzimima koji se nalaze u stolici ili amonijakom koji se nalazi u mokraći - sve su to čimbenici koji uzrokuju upalu i iritaciju na bebinoj zadnjici. Vlažno okruženje plodno je tlo za razvoj određenih gljivica i bakterija, što može dovesti do komplikacija.
Trljanje i prianjanje također utječu: preuske ili pelene koje ne prianjanju dobro mogu stvoriti područja trenja koja pogoduju razvoju pelenskog osipa.
Neka sredstva za pranje odjeće ili proizvodi za čišćenje i njegu kože beba sadrže određene kemijske supstance koje mogu izazvati iritaciju ili čak alergiju.
Svojim pacijentima preporučujem da odaberu hipoalergena sredstva za pranje odjeće koja jamče dobru toleranciju za bebe. Isto se odnosi i na kreme i losione za njegu kože.
Također, uzimanje određenih antibiotika može katkad poremetiti prirodnu ravnotežu dobrih bakterija koje pomažu u reguliranju proliferacije određenih organizama, poput gljivica. Pratite ova pravila za tretiranje pelenskog osipa.

Koji su rizici povezani s pelenskim osipom?

Glavni je rizik infekcija, koja može biti manje ili više raširena i manje ili više ozbiljna. Kada se pelenski osip inficira, na naborima kože pojavljuju se crvene bubuljice, ponekad mjehurići puni gnoja. U tim se slučajevima morate odmah posavjetovati sa svojim pedijatrom!

Koje mjere prevencije preporučiti roditeljima?

Dobru higijenu, koja se obavlja nježno, bez nepotrebnog trljanja kože, odgovarajućim proizvodima koji bi trebali biti hipoalergeni, bez alkohola i bez parabena. Preporučljivo je imati i kupke koje djeluju umiruuće na kožu. Redovito mijenjanje pelena kako bi se spriječila promočenost i kontakt s mokraćom i stolicom.
Čak i kada dijete nema pelenski osip, nanošenje kreme obogaćene protuupalnim i antibakterijskim sastojcima odlična je mjera prevencije.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci