Usmjerenost na...

Hrapava koža: borite se protiv ljuskave kože obnavljanjem hidratacije

Img_Hrapava koža: borite se protiv ljuskave kože obnavljanjem hidratacije

Nedostatak hidratacije i abnormalno ljuštenje dovode do suhe, hrapave kože posebno zrnaste na dodir. Dermokozmetički proizvodi mogu pomoći kod hidratacije i zaglađivanja kože.

Simptomi

Suva i gruba koža

Lako je identifikovati suvu i grubu kožu, i vizuelno i na dodir. Ovaj tip kože ima hrapavu, grubu teksturu. Štaviše, koža sa grubim i suvim područjima je sklona pucanju i perutanju. Perutanje se može uočiti na celom telu, a posebno na nogama. Krupne bele ljuspe opadaju sa većih područja na površini kože.

Podrijetlo

Suhu i hrapavu kožu uzrokuje nedostatak vlage i abnormalno ljuštenje

Koža postaje hrapava uslijed promjena u hidrolipidnom filmu na njenoj površini. Voda hlapi neuobičajeno brzo i koža gubi prirodnu vlagu što dovodi do abnormalnog ljuštenja. Stanice se nakupljaju u hrpama i ostaju na površini umjesto da odlaze s nje. Tako ljuske postaju vrlo vidljive i koža je hrapava na dodir. Iznimno suha koža sa sitnim ljuskicama je stanje koje nazivamo kserozom. Izuzetno suhu i hrapavu kožu mogu uzrokovati razni čimbenici:

• genetska predispozicija

• često i produljeno izlaganje suncu

• hladno vrijeme, vjetar

• jaka sredstva za čišćenje

Hrapav i zrnast izgled kože na tijelu mogu uzrokovati i poremećaji kože kao što su psorijaza, atopijski dermatitis i ihtioza.

Tretmani

Rješenje: posebni tretmani za zaglađivanje kože

Suhoj i hrapavoj koži prije svega je potrebna dubinska obnova vlage. Dermokozmetički proizvodi posebno su formulirani za obnovu nedostatnog hidrolipidnog filma i tako pomažu u regulaciji ljuštenja. Ova hidratantna sredstva potrebno je nanositi na cijelo tijelo svakoga dana, posebno na osjetljivija područja poput nogu. Štoviše, preporučujemo da:

• čistite kožu nježnim sredstvima za čišćenje

• se tuširate umjesto da se kupate

se ne kupate predugo

• se perete u mlakoj vodi

izbjegavate vunenu odjeću koja trljanjem može nadražiti kožu

se zaštitite od hladnoće i sunca

• pijete dovoljno vode

Za više informacija kontaktirajte dermatologa.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci