3 pitanja za stručnjaka

Tretman protiv prhuti mora biti prilagođen tipu prhuti

Img_Tretman protiv prhuti mora biti prilagođen tipu prhuti

Što je prhut - simptomi i izvori. Prhut se sastoji od nakupina mrtvih stanica koje prekrivaju vlasište. Mnogi posjećuju doktore zbog ovoga čestog poremećaja povezanog s nadraženošću vlasišta i svrbežom. Kako se riješiti prhuti? Donosimo savjet dermatologa.

Postoje li različiti tipovi prhuti?

Na suhom vlasištu prhut se sastoji od suhih, malih, tankih bijelih ljuskica koje se lako odvajaju

i tako su vidljive na odjeći. Na masnijem vlasištu ljuskice su veće i deblje i obično se lijepe na rub vlasišta. Može se javiti i svrbež. Seborejični dermatitis vlasišta najgori je tip prhuti ─ koža oko ruba vlasišta postaje crvena i ljuskasta. Preporučljivo je koristiti proizvode koji ublažuju crvenilo i ljuskavost.

Kontekst

Najprije objasnim da je primarni uzrok prhuti

gljivica Pityrosporum ovale koja prirodno nastanjuje folikule kose, a razmnožavanjem uzrokuje upalu i ljuštenje. Svojim pacijentima preporučujem redovito korištenje keratolitičkog i antifungalnog šampona (LHA™ lipofilni keratolitik, pirokton olamin). Za ozbiljnije oblike prhuti propisujem antifungalne losione (ketokonazol, ciklopiroksolamin) i ponekad kratkoročno koristim topičke tretmane dermokortikosteroidima za smirivanje upale. U svim slučajevima tretman mora biti prilagođen tipu prhuti.

Kontekst

Objasnim im da je od ključne važnosti odabrati učinkovit šampon protiv prhuti

koji ima dobra kozmetička svojstva tako da ne isušuje kosu te da je nježan i učinkovit. Mora biti posebno formuliran za sprječavanje pojačavanja seboreje uslijed eliminacije sebuma (reaktivna seboreja). Šampon protiv prhuti mora ostati na kosi najmanje 5 minuta kako bi aktivni sastojci optimalno djelovali. U svakom slučaju, tretman je neophodan za održavanje zdravog stanja vlastišta i za sprječavanje povratka prhuti.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci