U svjetlu znanosti

Fiziologija kose i vlasišta

Img_Fiziologija kose i vlasišta

S površinom od otprilike 600 cm2, vlasište je zaštitna, fizička pregrada na kojoj raste kosa. Odrasla osoba ima između 100.000 i 150.000 vlasi na glavi. Kosa je vrlo otporna i sastoji se od keratina. Iako je otporna, o njoj se treba brinuti - ispod pogledajte više informacija o kosi. Ako Vas zanima briga o koži, pročitajte ove savjete za svakodnevnu njegu kože.

Vlasište: fizička pregrada i termalna izolacija

Vlasište se sastoji od mekog tkiva koje prekriva lubanju i kontinuirani je, meki i otporni vanjski sloj. Dijeli se na nekoliko slojeva, a onaj najbliži površini sadrži bulbus koji drži kosu. Vlasište, ustvari, ima istu strukturu kao i koža te vrši ulogu fizičke pregrade, imunosne zaštite, termalne izolacije... Stanična obnova u vlasištu obično traje 2 tjedna. No ako postoji upala, proces se može ubrzati. Stanična obnova u koži traje dulje: 3 umjesto 2 tjedna. Mrtve stanice uklanjaju se s vlasišta u obliku tankih, nevidljivih ljuskica. No u slučaju upale i prekomjernog ljuštenja, mrtve se stanice nakupljaju u hrpama i postaju vidljive. Tu pojavu nazivamo prhut.

Kosa: iznimno otporna

Glavna funkcija kose jest zaštita glave. Vlas se sastoji od dijela iznad kože ─ stabljike vlasi, i dijela koji leži ispod kože ─ korijena. Stabljika vlasi raste iz vlasišta gdje je je korijen ukopan u folikul vlasi. Folikul je „proizvodna jedinica" kose. Svakoga dana svi folikuli proizvode milijune novih keratinocita koji sintetiziraju keratin, vlaknasti strukturni protein koji je primarni sastojak kose i koji je čini iznimno otpornom. U svojoj unutrašnjoj bazi folikul ima bulbus, odnosno dermalnu papilu, u kojem se spaja više malih krvnih žila ispunjenih hranjivim tvarima i kisikom, neophodnima za rast kose. Iznad bulbusa nalazi se lojna žlijezda koja tvori sebum. Na taj je način kosa neprestano podmazana. Pročitajte o 5 koraka za brigu o kosi. Stabljika vlasi sastoji se od 3 različita dijela: medule okružene korteksom koji je obavijen kutikulom. Boja mu varira od osobe do osobe. Odrasla osoba ima između 100.000 i 150.000 vlasi na glavi.

Sažetak uz slike...

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci