3 pitanja za stručnjaka

Kako biste spriječili isušivanje kože i osjećaj neugode tijekom zime, preporučujem intenzivnu njegu dvaput dnevno.

Img_Kako biste spriječili isušivanje kože i osjećaj neugode tijekom zime, preporučujem intenzivnu njegu dvaput dnevno.

Suhoj koži nedostaju i vlažnost i epidermalni lipidi, zbog čega se mijenja zaštitni sloj kože i narušava njezina zaštitna funkcija. Stanje naše kože pogoršava se tijekom hladnih zimskih mjeseci. Kako to možemo spriječiti? Pročitajte savjet dermatologa.

Koje simptome suhe kože primjećujete u svojih pacijenata?

Suha je koža stanje kože koje određene osobe mogu imati trajno na licu,

rukama i nogama, naročito šakama te ponekad po cijelome tijelu. Suha koža može biti nasljedna (ihtioza) ili povezana s raznovrsnim patološkim procesima (ekcem, psorijaza, dijabetes). Dodatno, stanje svih suhih tipova kože pogoršava se zimi.

Što se točno događa tijekom zime?

Niska relativna vlažnost zraka uzrokuje gubitak vlažnosti i isušivanje kože.

Vjetar, niske temperature, zimska odjeća te UV zračenje u planinskim krajevima intenziviraju suhoću kože. Češće se javlja osjećaj neugodne zategnutosti kože. Stoga je vrlo bitno više puta dnevno na kožu, naročito na lice i usne, nanositi hidratantne proizvode.

Što preporučujete za njegu suhe kože praćene osjećajem neugode?

Preporučujem nanošenje intenzivne hranjive njege dvaput dnevno,

i to njege koja sadrži i hidratantne sastojke i lipide kako bi se spriječio transepidermalni gubitak vode. Također, toplo preporučujem ulje za pranje tijela, koje se može koristiti u kupkama ili tijekom tuširanja. Pacijentima savjetujem da prestanu koristiti pjenušave kupke ili druge proizvode koji mogu nadražiti kožu te da smanje broj tuširanja ili kupki na dan. Također savjetujem im da na kožu redovito nanose proizvode koji omekšavaju i hidratiziraju kožu.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci