3 pitanja za stručnjaka

Lokalna terapija može biti učinkovita u liječenju psorijaze

Img_Lokalna terapija može biti učinkovita u liječenju psorijaze

Psorijaza je kronična upalna bolest kože koju karakterizira izbijanje blažih do jakih upalnih žarišta. Danas poznajemo nekoliko vrlo učinkovitih terapeutskih medicinskih rješenja za liječenje tog poremećaja. Nadalje, dermokozmetički proizvodi mogu poboljšati kvalitetu života osobe koja pati od psorijaze.

Koje simptome psorijaze uočavate kod svojih pacijenata?

Simptomi uključuju crvene mrlje sklone ljuštenju.

Intenzitet, razvoj i položaj ljuskavih površina razlikuje se od osobe do osobe. Ipak, uočavamo neke zajedničke karakteristike: psorijaza je vrlo česta na tjemenu, laktovima, koljenima, nogama te nižem dijelu leđa. Osobe koje pate od psorijaze suočavaju se s vrlo neugodnim ljuštenjem i svrbežom.

Kakva se terapija propisuje ovim osobama?

Dermatolog mora najprije procijeniti stupanj ozbiljnosti bolesti.

Pregled započinjem mjerenjem jačine i veličine lezija. Tada sa svojim pacijentom razgovaram o tome kako ovaj poremećaj kože utječe na njega ili nju na obiteljskoj, društvenoj, emocionalnoj i profesionalnoj razini. Lokalna terapija može biti učinkovita. Kod većine težih slučajeva preporučujem fototerapiju ili sustavnu terapiju, koja je još učinkovitija.

Koje dermokozmetičke proizvode preporučujete?

Ljuštenje i svrbež mogu se ublažiti korištenjem dermokozmetičkih proizvoda.

Preporučujem hidratantne proizvode koji sadrže ureju kako bi vratili vlagu koži te smanjili ljuskavost kože. Ne preporučujem proizvode na bazi ulja koji mogu ostaviti mrlje na odjeći, a ni moji pacijenti nisu ljubitelji takvih terapija. Kako bi se s tjemena uklonila ljuskavost, vrlo je važno koristiti šampone koji sadrže keratolitike. Također, preporučujem kožu čistiti nježno kremastim gelom, naročito pri kupanju.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci