Usmjerenost na...

Dijete i sunce: osjetljiva koža koja treba zaštitu

Img_Dijete i sunce: osjetljiva koža koja treba zaštitu

Dječja se koža još razvija i mnogo je krhkija od kože odraslih, naročito kada je u pitanju štetan utjecaj UV zraka. Postoji samo jedno rješenje: zaštitite ih.

Simptomi

Tanka koža, nedovoljno zreo sustav pigmentacije…

Iako su prilično upoznati s opasnostima sunca, odrasli često nisu svjesni razine ranjivosti djece na sunce. Dječja se koža još razvija, nedovoljno je zrela i stoga osjetljivija na štetni utjecaj sunca:

  • Zato što je tanja, koža djece podložnija je dubinskim staničnim oštećenjima.
  • Ima slabije razvijen sustav pigmentacije i nije još razvila samoobrambeni sustav (koji u odraslih pomaže u obrani od UV zraka)
Iz navedenih razloga djeca se moraju u potpunosti zaštititi, čak i više nego odrasli.

Izvori

… vrlo podložni opeklinama od sunca, oštećenjima stanica i toplotnom udaru

50 % sunčeva kapitala iskoristi se do 20. godine. Jedna od 55 osoba rođenih 2008. godine imat će jednoga dana melanom. Zašto? Djeca su prekomjerno izložena UV zrakama. Na odmoru, jedna trećina djece provede prosječno 15 sati tjedno u kupaćem kostimu. To je zbilja previše. Osobito ako uzmemo u obzir da voda i pijesak reflektiraju 30% UV zraka. Također, u toj dobi djeca ne mogu procijeniti opasnost. Posljedice: oni izražavaju osjećaj neugode jednom kad je šteta već učinjena:

  • Opekline od sunca i dubinski negativan učinak na stanice uzrokuju nepovratna oštećenja i kožu čine dugoročno krhkom (ubrzava se starenje kože, povećan je rizik od raka kože u kasnijoj životnoj dobi).
  • Uz ovu duboko ukorijenjenu štetu dolazi i rizik o dehidracije ili toplotnog udara.

Tretmani

Zaštitite ih od najmlađe dobi

Prvo i osnovno, zaštititi djecu znači obrazovati ih. Studija provedena u Njemačkoj na maloj djeci pokazuje da obuka o utjecaju sunca povećava razvijanje dobrih navika zaštite za 500 %:

  • Izbjegavajte periode kad je sunce najjače (između 12 i 16 sati) tako da potičete aktivnosti u hladu ili poslijepodnevni odmor.
  • Nosite šešir sa širokim obodom, sunčane naočale sa staklom koje štiti od UV zraka i tamnu odjeću (crna majica više štiti od bijele)
  • Redovito i u dovoljnoj količini nanosite kremu za zaštitu od sunca (najmanje dva sloja svaka dva sata te nakon kupanja) na sve suncu izložene dijelove tijela. Ne zaboravite vrat, uši i stopala!
  • Odaberite kremu koja je posebno formulirana za djecu: s visokim zaštitnim faktorom 50, otporna na vodu i pijesak.
  • Redovito pijte tekućinu.
PAZITE! Prije navršene treće godine života treba izbjegavati svako izlaganje suncu, suglasni su liječnici.

Za sve dodatne detalje obratite se svom dermatologu. A više o izvorima, posljedicama i tretmanima kod sunčanja pročitajte u našem članku.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci